perjantai 3. lokakuuta 2014

KYLÄVOIMAA-PROJEKTI PÄÄTTYY 31.10.2014

Aika kuluu sukkelaan ja aamukampa käy harvaksi. Kaksi vuotta on kulunut siitä, kun suuntasin kaiken intoni ja osaamiseni Keuruun kylien kehittämistyöhön. Halusin projektinvetäjänä ravistella ja hämmentää ajatuksia ja saada paljon väkeä liikkeelle. Miten meidän kävi?

"Loistavan räväkkää työtä Kirsi! Olet pöllyyttänyt meitä niin kuin pitää."
"Kylävoimaa-hanke on ollut erinomainen, erilainen, on tavoittanut laajalti kyläläisiä."


Nämä kahden anonyymin kyläläisen palautteet lämmittävät mieltä, sillä lauseissa kiteytyy alkumetreillä itselleni asettamat tavoitteet. Olen onnistunut! Me onnistuimme yhdessä!

Mutta mitkä asiat ovat muuttuneet mielestäni selvästi parempaan suuntaan, mikä tulee näkymään, kuulumaan ja tuntumaan myös projektin päättymisen jälkeen? Olemmeko saaneet aikaiseksi jotain pysyvää?

On nähty entistä tarpeellisemmaksi käydä yhteistä keskustelua kylille yhteisistä asioista

Kesän korvalla 2014 perustettiin vuoden mittaisen tuumailun jälkeen Keuruun kylien oma kyläparlamentti. Saatiin sovittua pelisäännöt ja toiminnan periaatteet yksissä tuumin, puheenjohtaja ja varapuheenjohtajakin valittiin yksimielisesti, avoimesti keskustellen. "Ei sitten kokoonnuta liian usein, ettei tule kokousähky". Eipä vissiin... Kyläparlamentti on kokoontumassa jo kolmatta kertaa kesäkuun jälkeen. Keskustelun aiheeksi ovat heti alkuun nousseet seudun tietoliikenneyhteydet. Asiantuntijat on kutsuttu paikalle kertomaan, mitä parhaillaan on suunnitelmissa ja miten muualla on toimittu. Ja mitähän seuraavaksi? Ainakin turvallisuusasiat puhuttavat runsaasti. Vieläköhän tässä ennen joulua parlamentti kokoontuu? Sähköpostiviestit jo ainakin sinkoilevat ja puhelin soi. Keskinäinen, tiiviimpi ajatusten jakaminen ja viestintä toimii jo..


Kyläyhdistysten edustajat pääsevät esittelemään aikaansaannoksiaan ja suunnitelmiaan Keuruun kaupungin johdolle 

Kaupunginjohtajan kanssa sovitussa vapaamuotoisessa keskustelutilaisuudessa kerrataan Kylävoimaa-hankkeen saavutukset, tutustutaan kyläparlamentin toimintaan ja sen työvälineeseen, kylien kehittämisohjelmaan. Ohjelmahan ei ole irrallinen pamfletti siitä, miten päättäjien pitäisi tehdä päätöksiään kylien hyväksi, vaan yhteistyöesitys, jossa myös kylillä on selkeä rooli ja vastuu toimenpiteiden eteenpäin viemisessä. Konkreettisia ja maanläheisiä toimenpiteitä sisältävä Keuruun kylien kehittämisohjelma tulee olemaan hyvä käsikirja ihan arkipäiväisessä kuntatyössä. Kentis tämän yhteisen keskustelutilaisuuden jälkeen voimme todeta, että tavoitteemme ovat yhteiset ja niiden eteen kannattaa tehdä hyvää yhteistyötä. Ja siksi sovimmekin samantien seuraavasta tapaamisesta keväälle..


Kyläläisten aktiivinen toiminta on parasta mitä olla voi

Kaikkein parhaimpana projektin saavutuksena pidän kuitenkin sitä, että kyläläiset ovat aidosti aktivoituneet omien asioidensa aloitteellisina eteenpäin viejinä. Nyt ei huudellakaan puskista yksi kerrallaan milloin mistäkin aiheesta. On luotu yhteinen toiminta-alusta (kyläparlamentti) ja yhteinen työväline (kylien kehittämisohjelma), joiden avulla on hyvät edellytykset viedä eteenpäin yhteisiä asioita ja aloitteita. Luoda suuntaa suunnitelmallisemmalle ja määrätietoisemmalle toiminnalle, tukea kyläläisten osallistumista päätöksentekoon ja kunnan kehittämistyöhön sekä lisätä vuorovaikutusta päättäjien ja kyläläisten välillä. Siis rakentaa yhdessä elinvoimaisempaa Keuruuta..

Vajaan kuukauden kuluttua tiedämme, miten kyläläisten yhteistyöesitys on otettu Keuruun kaupungintalolla vastaan.Menikö kaikki hyvin tai vieläkin paremmin loppuun saakka. Odotukset ovat korkealla ja vielä on kuulumisia kerrottavaksi!

Terveisin
Kirsi, projektinvetäjä