tiistai 24. kesäkuuta 2014

HIMMAANMÄEN NÄKÖTORNI - TARINA RIIHON KYLÄLÄISTEN YHTEISESTÄ PROJEKTISTA

Riihon kylän Himmaanmäkeen on nousemassa kyläläisten yhteisenä voimanponnistuksena näköalatorni. Rakentaminen on jo pitkällä nyt kesä-heinäkuun vaihteessa 2014 ja näillä näkymin torni saadaan aivan valmiiksi heinäkuun puoliväliin mennessä. Kesäiset lumisateet ja myrskytuulet ovat haitanneet rakennusprojektia, mutta tällä kylällä ei anneta periksi - rohkeutta ja innostusta riittää vaikka muille jaettavaksi!

Luepa miten kaikki sai alkunsa ja miten tähän päivään on edetty puuhakkaan Riihon kyläyhdistyksen sihteerin, Kaarina Kosken kertomana:

Näköalatornin rakentamisidea nousi pintaan keväällä 2013 Kylävoimaa -hankeillassa Riihon Kyläyhdistyksen hallituksen jäsenen, Matti Jokisen, suulla. Selvisi, että idea näkötornista on itänyt riiholaisten mielissä jo pitkään. Himmaanmäki on sopivan korkea paikka Riihon kylällä ja kyseisen maa-alueen omistaja Tuomo Riihonen kertoi joskus varanneensa puutkin näkötornin rakentamista varten, mutta rakentaminen jäi ja puut ovat jo lahonneet. Tuomon vaimo Anri totesi: ”Pohjalaasille tuloo hyvä mieli, kun näköö kauas”. Riihon kylällä on ollut vireää kyläelämää ja yhteisöllisyyttä kautta aikojen ja erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana oman kyläyhdistyksen toimiessa aktiivisesti. Aika tuntuisi olevan sopiva näinkin mittavan hankkeen toteuttamiseen.

Riihon kylällä asuu monenlaisia osaajia, monen eri alan ammattilaisia. Elämäntilanteet vaihtelevat, ikärakenne on kirjava; on nuoria tilallisia tai kodin ulkopuolella työssä käyviä, hiljattain eläkkeelle jääneitä tai osa-aikaeläkeläisiä, sekä varttuneempaa hyväkuntoista väkeä. Tästä joukosta löytyy talkoolaisia ja myös koneita ja laitteita on käytettävissä. Talkooväkeä saamme Keuruun kaupungin alueelta ja kauempaakin, ystävistä, tuttavista ja sukulaisista. Apuvoimia on siis löytynyt ja tarkoitus oli myös palkata torniprojektiin yksi rakennusalan ammattilainen rakentajaksi. Suunnittelutyöstä ja piirustusten tekemisestä sovittiin Suunnittelutoimisto Multimetallin Ahti Penttisen kanssa, Multialta ja rakennesuunnittelun ja lujuuslaskelmat teki rakennusinsinööri Jari Huuskonen Multialta. Heillä on kokemusta korkeiden rakenteiden suunnittelusta. Rakennusmestari Teppo Kimari Haapamäeltä toimii valvojana.
 

Tornitoimikunnan perustamiskokous pidettiin 6.10.2013. Tornitoimikunnan jäsenet: Matti Jokinen (puh.joht.) Kaarina Koski (sihteeri) Esa Mäkinen, Mika Virkki ja Simo Riihimäki.
Osa tornitoimikunnan jäsenistä kokoontui useita kertoja suunnittelemassa, tekemässä asiapapereita ja laskelmia puutavaran määrästä, täyttämässä tornihankkeen rahoitusepapereita Vesuri ry:n kautta ELY–keskuksen päätettäväksi.

Aloitimme suunnitelmien teon kesäkuussa tutustumalla Ruoveden Pajuskylän näkötorniin ja Multian Kiiskilänmäen näkötorniin. Keskusteltiin myös Tuomo ja Anri Riihosen kanssa maanvuokrasopimuksesta. Kesän 2013 mittaan neuvoteltiin piirustusten saamisesta tai ostamisesta Multialta, mutta elokuussa selvisi etteivät multialaisten piirustukset ole käytettävissä. Päätettiin kutsua Suunnittelutoimisto Multimetallista Ahti Penttinen tutustumaan tornipaikkaan ja kysyä, ehtisikö hän tekemään piirustukset ja suunnitelmat 15.9.2013 mennessä, jolloin hankehakemus on jätettävä Vesuri ry:lle.

Tornisuunnitelmat lähtivät etenemään vauhdilla, hallitus teki myönteisen päätöksen tornin rakentamisesta, selvityksiä tehtiin puutavarasta, muista tarvikkeista, kustannuksista, talkoolaisista ja aloitettiin asiapapereiden laatiminen kiireisellä aikataululla. Vuokrasopimus solmittiin Tuomo ja Anri Riihosen kanssa n. 0,5 ha:n suuruinen alue Himmanmäestä, haettiin vuokraoikeuden pysyvyyden vakuudeksi kiinnitys 30 v. ajaksi, haettiin rakennuslupa, teetettiin lujuuslaskelmat, merkattiin alue maastoon ja raivattiin puusto pois sekä lujitettiin tien pohjaa. Haettiin Matkalantien tiehoitokunnan lupa rakentamishankkeelle ja rahankeräyslupa Poliisilta tornihankkeeseen. Avattiin tornihankkeelle oma pankkitili, samoin kuin rahankeräykseenkin.

Virallinen, lopullinen päätös rahoituksesta saatiin ELY-keskukselta Vesuri Ry:n kautta joululahjaksi 18.12.2013. Syksyn säät mahdollistivat tornin perustuspilareiden valun ja tavoitteemme oli saada torni valmiiksi juhannukseksi 2014.


 


 
































No, nythän tiedämme kesäkuun lopulla 2014, ettei torni valmistunut juhannukseksi. Vielä on pieni mahdollisuus, säistä riippuen, saada torni kiipeämiskuntoon 29.6. mennessä, jolloin tornilla pidetään avoin esittelypäivä, mutta todennäköisesti 13.7. on aivan valmista. Talkoita on ollut tornilla kesäkuun alkupäivistä alkaen päivittäin. Lautataapelit on purettu ja laudat kuljetettu Himmaanmäkeen Taatilasta. Raudat on hitsattu ja valmisteltu kiinnitys valettuihin betonipilareihin ja pylväisiin. Kiinnitys tapahtui pylväiden nostopäivänä ke 13.6.2014. Lautatavaraa on valtattu ruskealla valtilla aina kun sää on sallinut kuivumisen...

Nyt jäämme odottelemaan tornin esittelypäivää ja varsinaisia avajaisia, niin korkeahan siitä tulee, että heikompia huimaa: tornin korkeus on n. 22 metriä ja korkeus merenpinnasta 180 metriä eli huippu kohoaa n. 202 metriin.

Kiitokset tornitoimikunnan sihteeri Kaarinalle mielenkiintoisesta tarinasta!

Terveisin
Kirsi, Kylävoimaa-projektinvetäjä

P.S. Tornin esittelypäivää vietettiin heinäkuun puolivälissä.Riihontien varressa on viralliset opastetaulut näköalatornille. 




Sitten vielä ajo-ohjetta:

Haapamäen keskustasta Riihontietä Ruoveden suuntaan n. 8 km, käänny oikealle Matkalantielle, jota 1,5 km. Google Maps ja navigaattori löytää paikan päälle haulla Matkalantie 159.