tiistai 14. toukokuuta 2013

MITÄ SIITÄ SYNTYY, KUN KYLÄLÄISET JA KAUPUNGINJOHTAJA ISTUVAT SAMAN PÖYDÄN ÄÄREEN?

Joku arvasi heti väärin - ei siitä ainakaan mitään soppaa synny :) Kun kyläläiset ja kaupunginjohtaja kerrankin ehtivät saman pöydän ääreen juttelemaan koko kuntaa koskevista asioista, saadaan syntyvistä aineksista hyvät raamit tavoittelun arvoisille uusille toimintatavoille, joiden ansiosta myös kylät kehittyvät ja pysyvät muutoksessa mukana. 

















Lauantaina 11.5. Riihon leirikeskukseen kokoontui parinkymmenen hengen porukka pohtimaan: Miten Keuruun kaupungin päätöksenteolla voidaan parhaiten tukea Keuruun kylien kehittymistä ja elinvoimaisuutta? Paikalle ennätti väkeä seitsemältä eri kylältä ja viran puolesta kaupunginjohtaja Timo Louna sekä Keulinkin kehitysjohtaja Nea Kontoniemi. 

Paikalle oli kutsuttu kaupungin hallituksen jäsenet ja puheenjohtajat, valtuustojen puheenjohtajat ja lautakuntien puheenjohtajat, Kylävoimaa-projektin ohjausryhmän jäsenet sekä kylien kehittämisohjelman työryhmän jäsenet. Aikamoinen joukko siis! Ilmeisesti osallistujien paikalle pääsyä rajoitti siniseltä taivaalta kirkkaasti kumottava aurinko, kovaa vauhtia etenevät maataloustyöt sekä seuraavan päivän Äitienpäivä, joka asettaa aina tukun erilaisia odotuksia sekä mies- että naisväelle kylissä ja kaupungissa.
















No mutta mennäänpä asiaan. Leppoisasti rakennetun esittelykierroksen jälkeen osallistujat jaettiin viiteen erilaiseen asiatyöryhmään, jotka olivat: 1. Asuminen, 2. Palvelut, työ ja yritykset,  3. Ympäristö ja infrastruktuuri, 4. Yhteisöllisyys ja yhteistyö sekä 5. Kylien tunnettavuus. Ryhmien tarkoitus oli paneutua oman aihepiirinsä kehittämiskohteisiin ja mahdollisiin ongelmiin. Sen he tekivätkin todella sujuvasti ja saimme mukavasti aineistoa kehittämisohjelman pohjaksi.






  









 

Kerrotaanpa esimerkinomaisesti jokaisesta aihepiiristä yksi asia, joka nostettiin ryhmissä jollain tavoin kyläelämää (asumista, yrittämistä jne.) vaivaavaksi ongelmaksi:

1. Rakennuspaikkoja ei ole tarjolla (Asuminen)
2. Hankintakäytännöt hankalien kylien tuottajien kannalta (Palvelut, työ ja yritykset)
3. Mökkiläisten jätehuoltoa ei ole (Ympäristö ja infrastruktuuri)
4. Ei-aktiiviset kylät jäävät kehityksestä jälkeen (Yhteisöllisyys ja yhteistyö)
5. Informaatiotauluja ei ole tarpeeksi ja päivitettyjä kotisivuja ei ole (Kylien tunnettuus)

Tuntuuko tutulta, nyökkyykö pää listaa lukiessa? Kehittämiskohteita löytyi useita lisääkin. Myös nuo muut esille nostetut seikat otetaan käsittelyyn kylien kehittämisohjelman jatkotyöskentelyssä. Keskusteluissa ja papereissa vilahtelivat muun muassa nämä sanat: turve, tietoliikenneyhteydet, kyläkoulu, nuoret, kateus, kuljetuspalvelut, tiestö, petopolitiikka, yhteistyö ja niin edelleen.
















Entä mitä seuraa, kun nuo yllä mainitut kehittämisenkohteet on korjattu paremmaksi, ongelmat minimoitu tai kenties poistettu kokonaan? Sitten nautitaan tuloksista:

1. Keuruun kylille on muuttanut uusia asukkaita ja tarjolla on monipuolinen valikoima rakennuspaikkoja ja rakennuksia.
2. Kaupungin elinkeino- ja palvelutoiminta tukee kyläläisten muuttuvan toimintaympäristön tarpeita.
3. Yhteistyön käytännöt toimivat, koska virkamiehet, päättäjät ja kyläyhteisöt ovat sitoutuneet yhteistyöhön.
4. Keuruun kylät tunnetaan meillä ja muualla!
5. Kehittyneiden yhteyksien avulla asuminen ja yrittäminen puhtaammassa ja turvallisemmassa ympäristössä on entistä halutumpaa.   

Tuloksiin pääsemme yhdessä sovituilla keinoilla, joita toteutetaan määrätietoisesti, tavoitteellisesti ja hyvää yhteistyötä tehden. Päivän aikana tuotiin esille jo ihan käytännön toimintatapojakin, mitä kannattaa tehdä ja kehen ottaa yhteyttä - ja niistä vinkeistähän Kylävoimaa-projektin puuhanaiset ottivat heti kopin!















Mitenkäs tästä jatketaan? - Kehittämisohjelman työryhmä jatkaa työskentelyä lauantaipäivän työpajan jälkeen; ryhmään kuuluu yhteensä 16 edustajaa kahdeksalta eri kylältä. Ryhmän jäsenet ovat:

Kivinen Tuomo, Etelä-Keuruu
Lintula Tapani, Etelä-Keuruu

Korpinen Marja-Leena, Etelä-Keuruu, varaj.
Koski Kaarina, Riiho
Jokinen Matti, Riiho
Kuusela Tuomas, Jukojärvi
Vuoriniemi Hannu, Jukojärvi
Tamminen Marko, Karimo
Kankaanpää Vesa, Karimo
Pohjonen Antero, Haapamäki
Niemelä Matti, Liesjärvi
Niemelä Petri, Liesjärvi
Jartti Jyrki, Pihjalavesi
Koivuranta Markku, Pihlajavesi
Kaijanniemi Jorma, Koillis-Keuruun HAKA
Autio Markku, Koillis-Keuruun HAKA


Työryhmän jäseniin voi olla yhteydessä oman kylän asioissa, herätetään keskustelua ja osallistutaan keskusteluun - tehdään Keuruun kylien kehittämisohjelmaa yhdessä!


Käy katsomassa lisää kuvia ja aistimassa 11. päivän "työpajatunnelmaa" facebookissa.

Lämmin kiitos teille, jotka kaiken kiireen keskellä ehditte mukaan aloituspäivään! 

Terveisin,
Kirsi

www.keuruunkylat.fi