tiistai 30. huhtikuuta 2013

KYLÄVIERAILULLA OPITTIIN, ETTÄ USKO OMAAN TEKEMISEEN TUOTTAA TULOSTA

Lauantaina 27.4. Lepikonmäen bussiin kipusi Keuruun matkahuollon pihasta 39 aikuista ja 2 pikkukyläläistä. Suuntasimme opintomatkalle Jämijärvelle Satakuntaan, Tykköön-kylään ja Raitinpään maitotilalle. Reissun aikana oli tarkoitus sisäistää hyviä käytäntöjä ja toimintatapoja muilta - sillä siten oppii uutta helposti, eikä tarvitse keksiä pyörää uudestaan!

"Tule minun viereen istumaan"
On aina yhtä yllättävää ja mukavaa huomata, miten toisilleen vieraatkin ihmiset rentoutuvat juttelemaan ja vaihtamaan kuulumisia, kun hetki tutustustaan. Tälläkin reissulla bussiin oli noussut kyläläisiä Etelä-Keuruulta, Koillis-Keuruulta, Riihosta, Karimosta, Jukojärveltä, Liesjärveltä, Kivijärveltä ja Haapamäeltä. Ei ole myöskään huono vaihtoehto lähteä päivän matkalle vaikka yksinkin - päivän aikana saa uusia ystäviä. "Tule minun viereen istumaan" totesi rouva toiselle bussissa ja niinhän siinä kävi, että vielä puhelinnumerotkin ja halaukset päivän päätteeksi vaihdettiin. Sellaisesta tulee hyvä mieli vierestä katsojallekin. Pari tuntia kestänyttä matkaamme Jämijärvelle siivitti yleisen rupattelun ja linjuriauton mikrofoonista kuuluneiden höpinöiden lisäksi Ismon ja Sepon haitarimusiikin kera säestämä laulu. Olipa siinä tunnelmaa kerrakseen, eikä pönötystä tippaakaan.




"Kylä joka elää ja kylä jossa tapahtuu" - Tykköö
Tykkööseen päästyämme kyläyhdistyksen ahkera ja puuhakas puheenjohtaja Timo Sorvali otti meidät vastaan kylätalon piha-alueen portilla. Kymmenen aktiivisen toimintavuoden seurauksena kyläyhdistys on mm. rakentanut laavun, savusaunan ja kylätalon sekä hankkinut kylpytynnyrin saunan pihalle. Tykköön kyläläisille on haluttu rakentaa puitteet erilaisille tapahtumille ja yhteistoiminnalle, kuuden eri hankkeen tuomat hyödyt näkyvät silmissä ja kuuluvat korvissa; kylä elää ja voi hyvin. Alueelle on muuttanut uusia asukkaita aktiivisen tonttimarkkinoinnin ansiosta. Kaikessa tekemisessä kurotellaan sitkeästi tulevaisuuteen, asioihin otetaan kantaa, eikä anneta periksi, jos suunnitteilla olevat ratkaisut eivät tunnu omilta.



Tykköön kyläyhdistykseen kuuluu puheenjohtaja + 4 jäsentä. Talkooporukassa on mukana kaikkiaan noin 50 (!) henkeä ja yhdistyksessä on jäseninä noin 58 taloutta. Kyläyhdistyksellä on 50 vuoden vuokrasopimus alueesta, jossa kylätalo ja muut rakennukset sijaitsevat. 80-90- luvulla hieman hiipunut kylätoiminta viritettiin uudelle taajuudelle 90-luvun puolivälissä 1. leaderhankkeen avulla. Paikalliskehittäjän koulutus ja "Tyrkkäämme Tykköön-kylän elämään" 3-vuotinen hanke tarjosivat vahvat eväät kylän kehittymiselle; hanketoiminta toi uusia asukkaita kylään viitisenkymmentä. Kylän kehittämistyötä tukee lisäksi Jämijärven kunnan myötämielinen suhtautuminen hankkeisiin; yhdistyskohtaista lainaa välirahoituksia varten on saatavilla 10.000 €, kunnan pienestä koosta huolimatta.




Muun muassa nämä asiat korostuvat vuoden maakuntakylänä 2012 palkitun Tykköön-kylän toiminnassa:

1. Hankerahoitusta hyödynnetään todella ahkerasti

2. Hyvällä viestinnällä on suuri merkitys: uudet hyvät kotisivut ja 8 x vuodessa jaettavat tiedotteet

3. Vastuunjako johtokunnassa

4. Tapahtumat kirjataan aikaisin kalenteriin

5. Kylämarkkinat, vakiintunut tapahtuma jo 10 vuoden ajan

6. Kyläyhdistys tekee yhteistyötä paikallisen pitopalvelun kanssa

7. Kylätaloa, savusaunaa + kylpytynnyriä ja laavua vuokrataan

8. Kylää markkinoidaan ahkerasti lehdissä ja messuilla

9. Käydään kylävierailuilla muissa kylissä

10. Kyläkioskitoiminta alkaa kesällä 2013; palkataan 2 nuorta töihin

11. Joulukylä järjestetään joka vuosi; rahaa kyläyhdistykselle arvoista ja leivonnaisista

12. Kateuskin on voimavara: "kun tuo kauppaa tonttiaan, niin kyllä kauppaan minäkin" :)

13. Omaan tekemiseen uskotaan lujasti

Tykköön kyläyhdistyksen pj. Timo Sorvalin kuuleminen antoi paljon uusia ajatuksia viemisiksi Keuruulle. Pääsimme myös kysymään mitä mieleen juolahti ja varmasti aikaa olisi mennyt enemmänkin, mutta kello raksutti eteenpäin. Puoli kahden maissa kiitimme häntä vieraanvaraisuudesta ja jatkoimme matkaa parituntisen kylävierailun jälkeen Raitinpään maitotilalle.

Raitinpään maitotila on 120 lehmän koti ja miljoonan maitolitran tuottaja
Raitinpään maitotilalle oli Tykköön kylältä vain reippaan 10 kilometrin matka. Talon isäntä Jari Raitinpää otti meidät vastaan ja antoi ohjeet miten toimia: heti navetan kuistilla pukeuduimme valkoisiin suojahaalareihin ja sinisiin kenkien muovisuojuksiin, ettemme vie pöpöjä navettaan. Oltiin kerrankin kaikki ihan samannäköisiä - sellaisia hassunnäköisiä teletappeja. Kyllä naurunpyrskähdyksiä piisasi!



Kiipesimme portaat yläkertaan, josta oli suuri ikkuna sisälle navettaan. Siellä oli rouvia käyskentelemässä pitkin käytäviä rauhallisesti ja arvokkaasti. Karsinoissa lepäili pienempiä vasikoita, robotti lakaisi sontia pois tieltä ja tunnelma oli kaikin puolin seesteinen. Pari vuotta sitten valmistunut pihattonavetta oli hyvin nykyaikainen ja valoisa. Asukkaat, 120 lehmää, lypsetään lypsyasemalla kolmen käsiparin voimin. Elina ja Jari Raitinpää, tilan isäntäpari, kertoivat miten tilallisen arki sujuu kahdestaan ja yhden palkatun työntekijän avulla. Työ on sitovaa, mutta antoisaa. Lämmin kiitos kiitos heille maitotilan toiminnan esittelystä!




Se pistää miettimään
Paperityöt ja byrokratia on lisääntynyt huimasti maaseutuyrittäjillä, eikä kaikesta voi syyttää EU:ta. Meillä Suomessa tupataan vaan olemaan joka asiassa ylitarkkoja. Luomme itse ehtoja ja sääntöjä entisten päälle. Tämä kritiikki ei tarkoita sitä, etteikö valvontaa ja järjestelmiä tarvita, mutta ei kai niiden tarkoitus ole tehdä ylitsepääsemättömän hankalaksi maatalousyrittäjyyttä? No, joka tapauksessa kotimaisen elintarvikkeen tuottaminen on tällekin maitotilalle kunnia-asia. Ainakin me kaikki lupasimme ostaa kotimaista maitoa, sillä näiden sitkeiden, rohkeiden ja riskiä ottavien maaseutuyrittäjien ansiosta meillä on Suomessa omaa, puhdasta ja luonnollista elintarviketuotantoa.



Kotia kohti
Vierailun aiheet herättivät runsasta keskustelua kotimatkalla Keuruulle. Ja kyllä siellä välillä soitettiin haitaria ja laulettiinkin. Kun kello oli hieman yli viisi ja kurvasimme takaisin lähtöpisteeseen matkahuollon pihaan, kaikki olivat tyytyväisiä päivän antiin. Kylävierailuja toivottiin lisää. Sellaisia onkin suunnitelmissa jälleen syksyllä - se minnepäin mennään, selviää kesän jälkeen :)

Tervetuloa mukaan ensi kerralla! Käy katsomassa lisää kuvia facebookissa.

Terveisin

Kirsi, projektinvetäjä

P.S. Riikka kirjoitti mainion "maitotilaraportin" 6.5., käypä lukemassa!


www.keuruunkylat.fi