perjantai 12. huhtikuuta 2013

KOLME ENSIMMÄISTÄ KYLÄSUUNNITTELUILTAA TAKANA - MITES MEILLÄ MENI?

Kyläelämään-illat starttasivat Liesjärveltä maanantaina 8.4. Tiistai-ilta vierähti Haapamäellä ja keskiviikkona oltiinkin jo kyläasioiden äärellä Etelä-Keuruulla Liukossa. Mitä illoista jäi mieleen ja käteen? Hurjan paljon ajatuksia ja paperia. Hyviä keskusteluja ja uusia tuttavuuksia. 

Liesjärveläiset pohtimassa ja puhelemassa oman kylän asioita.

















Kolmetuntisten Kyläelämään-iltojen aikana pohdittiin, minkälaisia toimenpiteitä kylällä voidaan tehdä, että oma kotipaikka olisi entistäkin parempi paikka olla ja asustaa. Minkälaisiin asioihin voimme itse toiminnallamme vaikuttaa? Missä asioissa kylällä on mahdollisuutta ja varaa kehittyä - tietysti siihen parempaan suuntaan.

Illalla esitettyihin kysymyksiin saatiin vastauksia runsaasti eri näkökulmista: yksi kuvitteli (jos ei ollut) olevansa ikäihminen, toinen nuori, kolmas työssäkäyvä, neljäs vapaa-ajan asukas ja niin edelleen. Minkälainen elinympäristö minulle on tärkeä, mitä palveluita tarvitsen ja missä niitä pitäisi olla saatavilla. Mitä yhteisöllisyys minulle merkitsee ja miten se ilmenee? Minkälaista yritystoimintaa kylällä voisi olla ja missä asioissa yrittäjät voisivat tehdä yhteistyötä

Lisäksi illalla keskusteltiin yhdyskuntatekniikkaan (hyh mikä sana, mutta pitää tärkeitä asioita sisällään ja vähemmän paha kuin infrastruktuuri) liittyvistä asioista elikkä sivistyneen ja kehittyneen yhteiskuntamme tarjoamista sujuvan elämisen raameista, jotka liittyvät olennaisesti asumisviihtyisyyteen ja -mukavuuteen. Alueellisia eroja puitteissa on, senhän me kaikki tiedämme, mutta mihinkä suuntaan ollaankaan menossa.. Sitähän ei pidä hyväksyä pureskelematta ja kynsimättä. Vai mitä? Keskustelu jatkuu!

Etelä-Keuruun Liukon Nikolaintalo tulvahti täyteen kyläläisiä.





 











Sitten esille tuotiin myös se tärkeä juttu, joka on vain ja ainoastaan omista toimintatavoistamme kiinni - yhteistyö. Yhteistyön lisääminen eri toimijoiden (kyläläiset, yhdistykset, kylät, kaupunki, kunnat) välillä oli usealle kyläläiselle suorastaan sydämen asia. Siellä sun täällä toivottiin heräämistä esimerkiksi naapuriavun aikaan. Kättä ojennettiin niin, että ranteet rutisi! 

Oma kylä on rakas koti sekä sinne syntyneille että niille muuttajille, jotka ovat juurtuneet maahan viihtyisän ympäristön ja mukavien ihmisten ansiosta. Siksi oman kylän tuntomerkkejä ja erityisominaisuuksia on innostavaa pohtia. Miksi minä viihdyn täällä? Mitä näyttäisin satunnaiselle seikkailijalle tai vieraalle? Menisimmekö metsään vai soutelisimmeko järvellä? Osallistuisimmeko yhdessä hauskaan kylätapahtumaan?

Seinällinen ideoita kylän tulevaisuutta silmällä pitäen..



















Kyläilloissa unelmoitiin myös suuria. Niin voi ja saa tehdä. On kuitenkin sellaisia asioita, joihin emme pysty vaikuttamaan (ainakaan yksin); voi olla että rahat eivät riitä ja päättäjien tahtotila on jotain muuta kuin meidän omamme. Joskus on myös syytä tarkastella kriittisesti, rutisemmeko aiheesta tai vaadimmeko koko ajan parempaa pelkästä tottumuksesta. Mikä on riittävästi, millä pärjätään? Monia pieniä unelmia, joilla voi olla hyvinkin suuri vaikutus, voi kuitenkin toteuttaa kun porukalla ryhdytään työhön. Nimittäin hyvä olo ei maksa mitään ja se tulee aina kun tehdään yhdessä!

Ainakin Keuruun kokoiset kiitokset kaikille tähän mennessä iltoihin osallistuneille kyläläisille, illan vetäjälle Aimolle huikeasta ammatillisesta osaamisesta sekä Riikalle, joka tekee kaikkea pieteetillä, innostuneesti ja kylien parasta ajatellen. Tästä on hyvä jatkaa Kyläelämään-iltoja Koillis-Keuruulla, Riihossa, Jukojärvellä, Karimossa ja Pihlajavedellä!

Vilkaisepa vielä ajankuluksi kyläiltakuvia facebookista.

Terveisin
Kirsi, projektinvetäjä

www.keuruunkylat.fi