torstai 4. huhtikuuta 2013

KYLÄYHDISTYS TYÖLLISTÄJÄNÄ – OLETTEKO APUKÄSIÄ VAILLA?

Kevättalvesta monella kylällä on innostuttu kuulemaan lisää kyläyhdistyksen mahdollisuudesta toimia työllistäjänä. Kyläyhdistykset, kuten muutkin yhdistykset, voivat tarjota työttömälle mielekkään työpaikan. Samalla kyläyhdistykset saavat itselleen työvoimaa, esimerkiksi apukäsiä kylätalon ylläpitoon, alueen siistimiseen, pienimuotoiseen nikkarointiin, siivous- tai vaikkapa talkooavuksi.

Kaikki hyötyvät 

 
Useimmiten parhaiten sopiva työllistämismuoto yhdistyksille on kuntouttava työtoiminta. Kyläyhdistyksen on opastettava työntekijää työhön, mistä kyläyhdistys saa myös korvauksen, 10 euroa kultakin työntekijän tekemältä työpäivältä. Ja tämähän tekee pidemmän päälle melkoisen lisän kyläyhdistyksen kassaan. Työntekijä voi työskennellä hyvinkin itsenäisesti, mutta päivittäin olisi seurattava, että työt luistavat. Työttömälle, usein vieläpä pitkäaikaistyöttömälle, kuntouttava työtoiminta avaa väylän työelämään tarjoten mielekästä ja monipuolista tekemistä. Työtön saa myös 9 euron kulukorvauksen tavanomaisen työttömyyskorvauksensa päälle ja vielä kilometrikorvauksen, mikäli yhdensuuntainen työmatka ylittää viisi kilometriä.




Koillis-Keuruun HAKA:n johtokuntakin tuumailee, voisiko omalta kyläalueelta löytyä töitä ja työllistettäviä 

 
Kannustavia esimerkkejä 

 
Karimossa ja Haapamäellä on myönteisiä kokemuksia kuntouttavasta työtoiminnasta, ja innostus on leviämässä myös moneen muuhun kylään. Karimossa ja Haapamäellä työntekijät työskentelevät monenlaisissa käytännön tehtävissä, riippuen hieman kunkin omasta osaamisesta. Ehtona tosin on, että työn on oltava ”kylän parhaaksi” eikä työllä saada astua yritystoiminnan varpaille. Esimerkiksi talkoovoimin pyöritettävä kyläkahvila tai -kioski on kelpo paikka kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvalle. Kuntouttavassa työtoiminnassa työtoimintapäiviä on oltava yhdestä viiteen päivää viikossa 4-6 tuntia päivässä. Sopimus on tehtävä vähintään kolmeksi kuukaudeksi, minkä jälkeen sitä voi vielä jatkaa. Kyläyhdistys pääsee lisäksi osallistumaan työntekijän valintaan ja kaupunki vastaa työntekijän tapaturmavakuutuksesta.




Keuruun kaupungin työllisyyspäällikkö Erja Koivula ja Työkanava-hankkeen projektipäällikkö Kati Somppi. 

 
Työkanava-hanke apuna 

 
Kylävoimaa-projekti on käynyt muutamilla kylillä keskustelemassa työllistämisasiasta kyläläisten kanssa. Asiantuntijoiksi olemme paikalle saaneet työllisyyspäällikkö Erja Koivulan sekä Keuruulla aloittaneen Työkanava-hankkeen projektipäällikkö Kati Sompin. He ovatkin osanneet vastata hyvin kyläläisten kiperiin kysymyksiin ja mielellään kertovat työllistämismahdollisuuksista lisää. Työkanava-hankkeen tavoitteena on pureutua nimenomaan pitkäaikaistyöttömyyteen, ja hankkeen väki osaa kertoa tarkemmin myös muista työllistämistavoista, esimerkiksi työkokeilusta ja palkkatuetusta työstä.

Terveisin

Riikka