tiistai 3. syyskuuta 2013

MITÄ KYLIEN NUORILLE KUULUU?

Ilahduin tässä taannoin oikein perusteellisesti, kun sain sähköpostia Keuruun kaupungin vs. nuorisoasianhoitaja Niina Parkkoselta. Niina kirjoitti aloittaneensa tehtävässään helmikuussa ja suunnittelevansa parhaillaan syksyn toimintoja. "Itse olen Pohjoislahden kylältä kotoisin ja pidän tärkeänä, että myös kylillä tapahtuvaa nuorten toimintaa tuettaisiin", hän totesi viestissään. "Onpa siinä fiksu nuori nainen, tästä voi olla vain täysin samaa mieltä", ajatteli Kylävoimaa-projektinvetäjä. Pieni ongelma nimittäin on, että esimerkiksi 4H järjestää ansiokkaasti toimintaa lapsille erilaisten kivojen kerhojen muodossa, mutta nuorille kylillä ei ole juuri mitään toimintaa. Tältä pohjalta Niina ehdottikin tapaamista siten, että myös 4H-yhdistyksen Marjo Jokela tulisi mukaan keskusteluun; mitä voisimme yhdessä tehdä kylillä asuvien nuorten hyväksi?

Tuumasta toimeen. Tapasimme ensimmäisen kerran viime viikolla Nuorisokeskus Kipinässä. Karu totuus keskustelussa kävi heti ilmi: Kylien kehittämisprojektin vetäjä ei osannut vastata kysymykseen "Mitä kylien nuorille kuuluu?". Ja miksi ei? Siksi, että kukaan ei tunnu sitä tietävän. Kylätapahtumiin osallistuu kylien aikuisväestö, käytännössä perheitä ja runsaasti eläkeläisiä. Nuoria ei näy kylien tilaisuuksissa tai kyläyhdistystoiminnassa. Kylien aikuisilta asiaa kysyttäessä vastaus on pahimmillaan ollut, että "Yhdistystoiminta ei kiinnosta nuoria. Nuoriso ei tule edes heille järjestettäviin tapahtumiin, vaikka ovat itse tekemässä tapahtumaa."

Mitä asialle voidaan tehdä? Onko nuoria kuultu? Jos on, niin miten ja milloin? Onko nuorilta kysytty mitä he haluavat kyläasumiselta ja -elämältä? Millä tavoin me toimijat voisimme tehdä kylätoimintaan osallistumisesta mielekkäämpää?

Kylävoimaa-projekti järjestää lokakuussa 2013 kylätapahtumat Liesjärven kylätalolla to 3.10. klo 17-20, Haapamäen Suojalla to 10.10. klo 16-19 ja Etelä-Keuruun alueella Männistön NS-talolla la12.10. klo 12-15. Muutaman tunnin kestäviin tapahtumiin kutsutaan mukaan kyläläisiä ja kylällä toimivien seurojen väkeä. Tarjolla on mm. terveysmittauksia, elintarvikenäyttely, terveysneuvontaa ja -ohjausta, alkusammutusharjoitukset jne. Aihepiireissä tuodaan esille kyläläisten terveys, turvallisuus, yhteisöllisyys ja yhteistyö. Tähän yhteyteen päädyimme järjestämään nuorillekin ohjelmaa!

Nuorisoasianhoitaja Niina ja 4H:n Marjo suunnittelevat, mitä nuorille suunnattu ohjelma voisi olla ja miten he voisivat itse osallistua tilaisuuden järjestämiseen omasta näkökulmastaan. Samalla onkin hyvä mahdollisuus kysyä nuorten mielipidettä 
ja ideoita kylätoimintaan.
Vasemmalla 4H:n Marjo, keskellä Kylävoimaa Kirsi ja oikealla Niina kaupungilta.

Tämä sama "kööri" istahtaa yhteisen pöydän ääreen jo ensi viikolla ja silloin katsotaan, minkälaisia suunnitelmia lokakuulle on saatu aikaiseksi. On hienoa kuulla näiden nuorten parissa toimivien Niinan ja Marjon toteavan yhdessä tuumin, että jatkossa tiiviimpi yhteistyö kyläyhdistysten ja -toimijoiden kanssa on tarpeen. Ehkä hetkisen kuluttua voimme vastata kaikki kysymykseen: Mitä kylien nuorille kuuluu?

Terveisin
Kirsi, projektinvetäjä

www.keuruunkylat.fi