maanantai 16. syyskuuta 2013

LÄHDE OPINTOMATKALLE HALKOKUMMUN KYLÄÄN JA TUTUSTU MAASEUTUYRITTÄJYYTEEN

PIEKSÄMÄEN HALKOKUMPU "Henkii maalaiselämää parhaimmillaan"

Lokakuun 5. päivä bussi kääntää keulansa Keuruulta kohti Pieksämäen seutua, kun suunnistamme kylävierailulle vuoden 2012 kylään, Halkokumpuun. Savuja kylällä on n. 60 ja niistä maatiloja 11. Vakiasukkaita alueella asustaa noin 160 ja mökkiläisiä lähes 50. Kylällä palvelee kirjastoauto, myymäläauto, jäätelöauto ja palvelutaksi. Yhteisiä palveluita ovat lisäksi kimpparoskis ja kierrätyspiste. 

Entinen kyläkoulu, nykyinen Kumputalo, on kyläläisten ahkerassa ja monipuolisessa käytössä. Talosta löytyy: liikuntaa, musiikkia, teatteria, pyhäkoulu sekä koulun toiminnasta 1938-2009 väliseltä ajalta kertova "Muistojen luokka" -näyttely. Näyttelystä kuvia tässä alla (kuvat Halkokummun-kotisivuilta ). Taloa vuokrataan kyläläisille ja ulkopuolisten käyttöön.


 

Meidät ottaa vastaan joukko aktiivikyläläisiä; näin kivasti kylätoiminnan esittelijöitä meille kuvailee kylätoimikunnan puheenjohtaja Tarja:
  • Ossi Häkkinen, Halkokummun teatterimme pj ja myös yrittäjä perhekoti Kotikupareessa, valovoimanen näyttelijä ja kantava henkilö kylällämme
  • Raija Vauhkonen, aktiivinen kyläläisemme, huolehtii paljon Kumputalostamme ja mm. Museoluokan alulle panija ja ylläpitäjä, esittelee museoluokan teille.
  • Ritva Poikolainen kylämme hengetär ja hyvän tuulen tuoja :), kyllätoimikunnan vara pj, yrittäjä, maitotilallinen, apuna tällä kertaa keittiössämme
  • Mari Leppänen, meidän pito kokkimme, valmistaa teille herkullisen ruoan, nähtäväsi itse ei pääse paikalle, tällä hetkellä äityislomalla ja myös maanviljelijän vaimo
  • Heikki Häkkinen, Pieksämäen kylät ry pj, Pmäen kaupungin hallituksen jäsen, asuu Venetmäessä naapuri kylässä myös maanviljelijä, kertoo Pieksämäen Kylät ry:n toiminnasta
  • Mervi Lintunen, myös Pieksämäen kylät sihteeri, aktiivi kylätoiminnassa omalla kylällään myös Paltasella
  • Tarja Istolainen, Halkokummun kylätoimikunnan pj, myös Pmäen kylät ry:n jäsen, toimin myös yrittäjänä (vakuutusedustajana Tmi)
Tapaamme siis Halkokummussa hyvin monenlaista osaajaa ja mielenkiintoisia kyläläisiä! Kylätoiminnan ja kylätalon esittelyn jälkeen pääsemme tutustumaan maaseutuyrittäjiin: marjatilaan, kahvilaan sekä lähiruokapuotiin.

Marja- ja Hedelmätila Minkkistä luotsaa Keijo Minkkinen, joka tunnetaan ahkeruudestaan ja alan taitajuudestaan. Tilalla on viljelty herukkaa 23 vuoden ajan ja pensaita on kokonaista 6 hehtaaria. Omenat tulivat mukaan kuvioihin 10 vuotta sitten ja nyt 4,3 hehtaarin alueella on peräti 7000 puuta! Huh huh, kunnioitusta herättäviä lukemia! Keijo Minkkinen pyörittää tilaa yhdessä vaimonsa kanssa, he ovat molemmat eläkkeellä. Tuotteita myydään välittäjälle, torikauppiaille ja yksityisille.

Kahvila Reissupannussa tutustumme Mikkelintien varressa toimivaan perheyritykseen, joka myy lähituotannosta valmistettuja herkkuja kuten muikkuleipää ja juustokakkua. Parin kilometrin päässä oleva Hiliman puoti tarjoaa myös kotimaista luomu- ja lähiruokaa; mysliä, yrttiteetä, siideriä, glögiä, marmelaadia ynnä muuta. Yrityskäynneillä onkin erinomainen mahdollisuus viritellä vaikka itselle uusi harrastus tai ammatti - olisitko sinä sellainen paakari, että myisit suut makiaksi muillekin?

Opintomatka tarjoaakin myös tällä kertaa monenlaista ravintoa sekä mielelle että kielelle. Halkokummussa syömme maittavat "kyläkokin" valmistamat ruuat ja yrityskäynneiltä on oiva mahdollisuus ostaa lähiruokaa kotiinviemiksiksi!

Koko päivän paketti: kuljetukset, kylätoiminnan ja kylätalon esittely, ruokailu sekä kahvit ja pullat, yritysesittelyt ja hyvä seura, kaikki yhteensä 45 € /hlö. Opintomatkan osallistumismaksu kerryttää Kylävoimaa-hankkeen pakollista omavastuurahoitusta. Maksut allekirjoittanut kerää bussissa. 

Sitovat ilmoittautumiset opintomatkalle 30.9. mennessä: kirsi.heiskanen(at)keuruu.fi tai tekstarilla 040 717 5370. Ilmoita nimesi, puhelinnumerosi ja erityisruokavalio, jos sellainen on. Katso aikataulu ja tule mukaan!

Terkuin
Kirsi, projektinvetäjä

www.keuruunkylat.fi