torstai 8. elokuuta 2013

RIIHO YLE SUOMEN RADIO-OHJELMASSA LA 10.8.2013 KLO 12.15

Huhtikuussa riiholaiset saivat vieraan Pasilasta, Yle Suomen toimituksesta, kun radiotoimittaja Päivi Leino kävi tutustumassa Riihon kylään. Päivi Leinon toimittama juttusarja suomalaisista kylistä on eetterissä kesän ajan aina lauantaipäivisin kello 12.15 ja riiholaiset saivat kunnian olla yksi näistä Suomen 12 kylästä, ainoana keskisuomalaisena kylänä, joita esitellään radion kuuntelijoille koko Suomessa! 
 
Riihon loppukesäistä maisemaa.
Mutta kerrotaanpa lisää tuosta huhtikuisesta torstaipäivästä 18.4.2013.

Päivi Leino hurautti Riihoon suoraan edelliseltä kylältä. Me, Kylävoimaa-projektin Kirsi ja Riikka, saimme seurata toimittajan kierrosta Riihossa ja samalla tutustua Riihoon yhdessä pintaa syvemmältä. Oppaanamme meillä oli kylän puuhanainen Kaarina Koski.

Ensimmäisenä suuntasimme Vaissin kaalikääryletehtaalle. Johan olikin mielenkiintoista! Vaissin nuoret, Juho ja Maria, esittelivät tehdasta ensin kahvien lomassa ja sitten lähdettiin kierrokselle. Myssyt päähän ja suojavaatteet niskaan, ei muuta kuin tuotantopuolelle. Päivi Leino nauhoitti Marian ja Juhon opastamaa esittelykierrosta ja haastatteli välillä myös tehtaan työntekijöitä. Me muut yritimme välttää pulinaa aina kun Päivin nauhurin punainen valo paloi - eipä muuten hyvälaatuisen radiolähetyksen tekoon tarvita kovin valtavia välineitä, pieni taskukokoinen nauhuri riittää hyvin. 


Toimittaja Päivi Leino haastattelee Maria ja Juho Vaissia. 

Vaissin kaalikääryleiden katselun jälkeen suuntasimme kaalin alkuperää kohti, Taatilan maatilalle. Vaissilla ei nimittäin kaalia kasvateta pieniä määriä lukuunottamatta, vaan kaalit kärrätään Riihoon ympäri Suomea sopimusviljelijöiltä. Taatilan maatilalla sen sijaan pellot ovat väärällään kaalinpäitä. Nuoret viljelijät, Niko Jokinen ja Saara Kässi-Jokinen, myös myyvät kaalia omatoimisesti eteenpäin lähialueen kauppoihin ja kauemmaksikin. Taatilan tilalla on myös omia jalostettuja tuotteita, hapankaalisäilykkeitä variaatioineen. 


Niko Jokinen ja Saara Kässi-Jokinen


 
Johan oli kaalia kerrakseen! Mutta tehdään Riihossa myös monenlaista muuta. Inkiläisen Erkin Kännikodalla ei kaaleja pyöritellä, vaan tilalla pyöritellään mönkijöitä ja tarjotaan monenlaisia ohjelmapalveluita. Kalastusta, metsästystä ja savusaunan lämpöä. Riihon kierros jatkui vielä Kännikodan jälkeen taiteilijapariskunta Anita ja Timo Hannusen luokse, mutta me Kylävoimaa-projektin naiset riensimme omille teillemme, sillä keväisellä Kyläelämään-kierroksella oli Karimo buukattu samalle illalle. 

Riihon oma "suurlähettiläs" moniosaaja Erkki Inkiläinen. Kuuntelehan mistä Riihon kylällä oikein puhuttiin ja säädä radion suuntimet Yle Suomen taajuudelle 8.10. klo 12.15. 

Terveisin, Riikka

www.keuruunkylat.fi