Kirkkoveneellä Ylisenjärvellä 20.7. ja rytmissä mentiin. Ainakin melkein ;)
Keuruun markkinat 2013, porukkaa oli kuin muurahaispesässä.
KYLÄVOIMAA SYKSYN OHJELMAA
Kylävoimaa-projekti jatkaa nyt siis täydellä vauhdilla etiäpäin. Kahden ensimmäisen työpäivän aikana olen saanut paketoitua hieman vuoden jälkimmäisen puolikkaan kuvioita - ja hyvältä näyttää, jos saa kehua. Vai mitä mieltä olet tästä:
Kylävoimaa ja Kylän Sydän -projektien yhteistilaisuudet
Kylävoimaa-projekti tekee lokakuussa yhteistyötä Kylän Sydän -hankkeen kanssa. Eri puolilla Keuruuta järjestetään terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä tapahtumia, joiden tarkoitus on lisätä myös alueellista yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä. Tapahtumissa kyläläiset saavat terveysneuvontaa ja -ohjausta, voidaan haluttaessa mitata vaikka verenpaineet, verensokeri, kolesteroli ja maksa-arvot sekä järjestää alkusammutusharjoitusta ja ensiapukoulutusta, tehdä esteettömyyskartoituksia ja saada kotiesteettömyysohjausta ynnä muuta mitä keksitään, että kyläläisten olo olisi mahdollisimman terve ja turvallinen :)
Kyläyhdistykset lahjoittivat talvella 2012 koululaisille Kylävoimaa-heijastinliivit.
Tarkempi aikataulutus noista Kylän Sydän & Kylävoimaa -projektien yhteisilloista saadaan lyötyä lukkoon syyskuun alkuun mennessä. Seuraapa Suur-Keuruun ilmoittelua, sähköpostia (ilmoittaudu uutisjakelulistalle: kirsi.heiskanen@keuruu.fi) ja Keuruun Kylät -facebookissa.
Opintomatkat vireästi toimiviin kyliin
Syksyn aikana tehdään kaksi reissua kyliin, joista voimme ottaa oppia ja joiden hyväksi todettua toimintaa voimme kopioida omaksi hyödyksi täällä Keuruulla. Tykköön-kylävierailu ja Raitinpään maitotilaan tutustuminen onnistuivat huhtikuussa oikein kivasti, matkasta voi lukea tästä blogista lisää. Pyrimme tekemään tulevat reissutkin niin, ettei ajomatka ylitä kahta tuntia. Siten bussissa istuminen ei syö päivästä liikaa aikaa - vaikka meillä onkin ollut tosi kivat kuskit ja hyvät bussit ja kyydissä ollaan viihdytty.
Opintomatkojen osallistujamaksuilla kerrytetään muuten Kylävoimaa-projektin pakollista yksityisen rahan omavastuuosuutta, joten näissä reissuissa yhdistyy monta hyvää asiaa: rahan keruu, hyvä mieli, oppiminen ja yhteisöllisyys.
Keuruulaiset Raitinpään maitotilalla huhtikuussa 2013.
Syksyn 2013 opintomatkakohteita voivat olla esimerkiksi: Halkokumpu Pieksämäellä (Keuruulta n. 140 km), Rutalahti Joutsassa (Keuruulta n. 110 km) tai Kalkkisten kylä Asikkalassa (Keuruulta n. 160 km). Määränpäässä tutustutaan kylätoimintaan ja paikalliseen yritykseen. Näistäkin reissuista saat lisätietoa lähiaikoina.
Kaupunginjohtaja kyläyhdistysten vieraaksi
Jos kaikki menee hyvin ja kalenterihin saadaan mahtumaan, Keuruun kaupunginjohtajan kanssa on alustavasti sovittu syksylle kaavailluista kylävierailuista. Vierailut ovat epävirallisia keskustelutilaisuuksia, joissa käydään avoimesti keskustellen läpi kylän nykytilaa: kylätoiminnan tasoa ja tarpeita. Nyt kyläyhdistyksillä onkin loistava paikka kertoa, miten kylällä pyyhkii. Jutustelun tarkoituksena ei ole käydä vain "koulukeskustelua", vaan tarkastella kyläelämää ja -toimintaa laajemmin. Yleisiä aiheita lienevät muun muassa:
- miten mahdollisia tontteja ja kylää markkinoidaan
- miten aktiivista kylätoiminta on, paljonko yhdistyksessä on jäseniä
- kyläyhdistyksen sääntöjen ja toimintasuunnitelman ajantasaisuus
- kyläyhdistyksen taloudellinen tilanne
- tulevaisuuden tavoitteet, mitä kyläsuunnitelmaan on kirjattu
- ja niin edelleen
On hieno juttu, että kaupungijohtaja osallistuu kylien kehittämiskeskusteluun.
Kyläyhdistyksille tehdään lähiaikoina tiedustelu sopivista ajankohdista ja allekirjoittanut sitten kootusti sovittelee niitä kaupunginjohtajan kalenteriin. Nyt siis peukut pystyyn, että homma onnistuu ja saamme tästäkin vierailukierroksesta positiivisen jutun aihetta medioihin.
Jatketaan innokkaasti eteenpäin yhdessä tehden!
Terkuin
Kirsi, projektinvetäjä