perjantai 16. elokuuta 2013

KYLIEN KESÄKUULUMISET

Kylävoimaa ohjausryhmä kokoontui ensimmäisen kerran kesälaitumilta palaamisen jälkeen tiistaina 13.8.2013. Rahikkalan tilan kammarissa oli mukava vaihtaa pitkästä aikaa kuulumisia. Kokouksesta tulikin pitkä kuin pikkupiian letti, aurinko oli jo laskemassa Ampialan mäen taakse, kun "ohry" läksi vaihtamaan yöpukuja päälleen.



Mutta mikäs on kokoustaessa, kun juttu kulkee ja tavoitteet on samat. Koska saman pöydän ääressä istuu eri kylien edustajat, vaihtuu keskustellessa hurjan paljon tietämystä, osaamista ja kokemuksia. Meillä onkin ollut tapana kirjata pöytäkirjaan "Kylien kuulumiset" ja niin teimme tälläkin kertaa. Kurkistetaanpa siis hieman Keuruun eri kolkkiin ja kylien kesään 2013:

LIESJÄRVI

Liesjärvellä odotellaan edelleen ELY-keskuksen rahoituspäätöstä kylätalon kunnostusta varten. Työt on kuitenkin aloitettu jo niin sanotusti omalla riskillä, sillä ulkovuorauksen uusiminen on hyvä tehdä kesäkelillä. Tähän saakka hankinnat on tehty täysin omarahoitteisesti, koska ilman ELY-keskuksen puoltavaa päätöstä ei Keuruun kaupungilta voi hakea lainaa välirahoitusta varten. Remontti on joka tapauksessa lähtenyt etenemään vauhdikkaasti; ulkopaneelia on uusittu jo aikamoista vauhtia. Yllätyksiltäkään ei ole vältytty, kun vanhasta rakennuksesta on kysymys, mutta 8-10 hengen talkooporukalla on niistäkin selvitty. Jos puoltava rahoituspäätös saadaan piakkoin, päästään syksyn aikana uusimaan vielä talon lämmitysjärjestelmääkin. - Sitä täytyy jo tässä välissä projektinvetäjän suurella kunnioituksella ihmetellä, miten hurjan paljon osaamista löytyy kylistä! Oman kylätalon kunnostusuunnitelmat, talkootyötuntien määrä, tarvikkeet, kustannusarvion laatiminen - ja mitä kaikkea muuta, on tehty kyläläisten voimin ja koko kylän yhteistä hyvää ajatellen vapaaehtoisesti. Tämä on sitä suomalaista sisua!



Remontin etenemistä voi seurata täältä: /http://liesjarvi.blogspot.fi/

KARIMO

Karansalmen kylätalolla on työllistetty kesän aikana kahvila-kioskissa neljä tyttöä. On myyty jäätelöä ja kahvia ynnä muuta. Liikevaihto on pienentynyt ja hyvää tarkoittava toiminta meinaa käydä työlääksi ja kalliiksi kyläyhdistykselle. Toivotaan, että ensi kesäksi keksimme yhdessä jotain piristettä, että tärkeä työllistämistoiminta voi jatkua! Kyläläiset osallistuivat elokuussa myös Nesteralliin, jonka pikataipaleelle tehdystä työstä saadaan rahaa. Sitten voidaan taas järjestää kivoja reissuja ja tapahtumia. Kesäkuisen hankepalaverin jäljiltä kylällä kytee vielä ajatukset vierasvenelaiturin rakentamisesta kylätalon viereen, kylätalon remontista ja Kokinkodan kunnostuksesta. Nykyisen hankerahoituksen ohjelmakausi on päättymässä, joten vähän kiirusta pitää, jos nyt aikoo ehtiä mukaan. Katsotaan mitä kylällä tuumataan ja ehtiihän sitä vielä parin vuoden kuluttuakin.



Poikkea Karansalmen kylätalolla: istahda ja kahvittele, maisemia ihaile.. Saunokin!

KOILLIS-KEURUUN HAKA (Huttula, Asunta, Kaleton, Ampiala)

Kyläalueella on tarjolla töitä kuntoutuksen kautta työllistettäville, mutta valitettavasti vielä sopivia henkilöitä ei ole löytynyt. Työtä on polttopuiden hakkuusta nurmenleikkuuseen. Kevään jälkeen kyläyhdistys on jatkanut tuumailua oman kokoontumispaikan rakentamisesta kylälle. Sellainen voisi olla vaikka viihtyisä laavu. Hankerahaa ei tähän projektiin välttämättä edes tarvita, vaan homma hoidettaisiin ihan kokonaan itse tarvikkeiden hankkimista myöten. Kyläalueen kohdalle 23-tien varteen on uusittu bussipysäkkejä ja se on ollut ilahduttavaa, vanhat olivatkin karmeassa kunnossa ja antoivat vääränlaista kuvaa koko seudusta. Nyt elokuun puolella kyläyhdistyksellä oli aikomus järjestää Rimmin sillalla perinteiset siltatanssit (.. se on aina perinne, jos on järjestetty ainakin kaksi kertaa), mutta ilmeisti ajankohta tuli niin pian kesälomien jälkeen, että tanssit päätettiin siirtää tulevaisuuteen.

ETELÄ-KEURUU

Kesän aikana on pidetty auki pikkuruista sinistä jäätelökioskia, joka sijaitsee aivan Pohjoislahden alakoulun kyljessä kiinni. Kesätyökampanjan puitteissa on näin saatu työllistettyä muutamia nuoria. Jäätelömyynti ei ole sujunut ihan parhaalla mahdollisella tavalla ja siitä ei ole ollut kyläyhdistykselle sen enempää tuloa kuin tappiotakaan. Kyläläiset ovat olleet mukana Keuruun markkinoilla ja Nesteralli-talkoissa, ja talkootyöllä on kerrytetty varoja yhdistystoimintaa varten. Talkoilla on levitetty myös pari kilometriä pitkän pururadan uudet purut. Männistön Nuorisoseurantalon ja viereisen urheilukentän kunnostushankkeen käynnistyminen selviää lähiaikoina - tuleeko sitä vai eikö tule. Jos työt päästään aloittamaan, projektista vastaa nuorisoseura. Kyläyhdistys puolestaan on ottamassa selvää koulun ympäristön valaisumahdollisuudesta; saako hankerahoitusta tievalaistukseen. Tarvetta olisi vajaan kolmen kilometrin pätkälle. Tämänkin asian edistyminen selviää aivan piakkoin.

RIIHO

Kyläalueella on tehty maisemanhoitoa pitkin kesää ja järjestetty useita siivoustalkoita, samalla hoidettu ja kunnostettu myös uimarannan ympäristöä. Niittokonekin käynnyt rannalla. Rahaa yhdistystoimintaan on hankittu toimimalla Haapamäen Veturipuistossa "järkkäreinä". Heinäkuussa vietettiin kyläyhdistyksen 10 v. juhlaa ja paikalle saapui parisataa kesäfiiliksillä varustautunutta osallistujaa. Päivää pidettiin oikein onnistuneena! Kylän näkötornihanketta on suunniteltu ja pyritty saamaan käyntiin ahkerasti. Pieni takaisku ja pettymys oli kuitenkin, että multialaiset eivät lähteneet sitkeästä yrittämisestä ja hyvästä hengestä huolimatta neuvottelemaan Kiiskilänmäen tornin piirrustusten myymisestä riiholaisten käyttöön. Mutta Riihossapa ei asustakaan luovuttajia ja tornihanke etenee siitä huolimatta, että sen varsinaiset aloitustyöt siirtynevät vuodelle 2015. Sittenpä on ainakin suunnittelutyöt tehty kunnolla!



Riihon kyläyhdistyksen 10-vuotisjuhlassa oli sutinaa.

HAAPAMÄKI

Haapamäen rautatiemiljöön säilyttämiseen liittyvään esiselvityshankkeeseen on saatu myönteinen päätös ELY:stä ja parhaillaan haetaan Keuruun kaupungilta välirahoituslainaa hankekulujen omavastuuosuutta varten. Kesän aikana on tehty opintomatkoja eri kohteisiin, kuten Vanhaan Raumaan, Poriin ja Kristiinan kaupunkeihin, joissa ennallistamis- ja kunnostustöitä on tehty vanhoihin rakennuskokonaisuuksiin pieteetillä. Haapamäen asema-alueen päällä oleva omistajuuskiista hankaloittaa tialnnetta, mutta kyläyhdistys pyrkii toimimaan sillanrakentajana eri osapuolten välillä. Toivottavasti asiassa päästään ratkaisuun, joka on koko Haapamäen parhaaksi! Keskustan puistoalueelle on suoritettu katselmus ELY:n ja kaupungin toimesta; katsotaan mitä puskia raakataan ja mitä jätetään, että kylämaisema on siisti ja viihtyisä. Kumpulampi ja Asemalampi kaipaisivat myös kunnostusta ja niittomieskin on käynyt jo paikalla, mutta työn ja talkoiden käyntiinpolkaisua odotellaan vielä.


Sellaisia kuulumisia kyliltä lyhyesti tällä kertaa. Jukojärven kyläläisten ajatuksia kuulemme varmasti myöhemmin!


Terveisin
Kirsi, projektinvetäjä


www.keuruunkylat.fi