keskiviikko 23. tammikuuta 2013

TIETOA JÄTEVESIASIOISTA

Pohjanmaalla on käynnissä kaksivuotinen Jätevesitieto toiminnaksi -hanke. Projektin kotisivuilta www.jatevesitieto.fi löytyy todella monipuolisesti ja ymmärrettävästi jätevesiasioita koskevaa tietoutta maaseudulla asuville!

Haja-asutusalueen jätevesisäädökset muuttuivat vuonna 2011 ja ennen vuotta 2004 rakennetuissa kiinteistöissä lain vaatimukset on täytettävä maaliskuuhun 2016 mennessä.   Jätevesien käsittelyyn liittyvät remontit koskettavat satojatuhansia kiinteistönomistajia. Onkin hyvä olla liikkeellä ajoissa, hankkia mahdollisiman paljon tietoa ja ryhtyä toimenpiteisiin ennen siirtymäajan päättymistä. 

Jätevesitieto toiminnaksi -hanke kannustaa kiinteistönomistajia tekemään ilmaisen ja helpon Jätevesijelppari -testin. Testi vie aikaa vain muutaman minuutin ja tarjoaa vastaajan käyttöön sopivimmat jätevesijärjestelmiin liittyvät ratkaisut. Vinkkaa tästä naapurillekin, että maksuton ja hyvä testi on helposti tehtävissä! Tieto on tarkoitettu levitettäväksi ympäri Suomen.

Sivuilla kerrotaan myös että yhteisillä kyläpuhdistamoilla voi säästää rahaa. Naapureiden kanssa on mahdollisuus järjestää yhteinen jäteveden käsittely. Jos alueella ei etäisyyksien vuoksi voida liittyä kunnalliseen viemäriverkkoon, voi selvittää yhteisen kyläpuhdistamon tai lähinaapureiden kesken käytettäväksi tarkoitetun puhdistamon rakentamista. Yhteiskäytössä puhdistamot toimivat tasaisen kuormituksen vuoksi paremmin, investointi- ja käyttökustannukset sekä huolto- ja ylläpitokustannukset voidaan jakaa useamman kiinteistön kesken. Asukkaille tämä vaihtoehto voi hyvinkin olla se helpompi ja edullisempi ratkaisu jätevesien käsittelyyn! 
Kissakin sen tietää, että toimiva jätevesijärjestelmä on kaiken a ja o..

Pohjanmaalla tehdään tärkeää työtä JT-hankkeessa. Hyvin laadituilla kotisivuilla jaetaan tietoa myös laajemmalle alueelle - käypä sinäkin tutustumassa aiheeseen, näin hankkeita hyödynnetään kuten pitääkin!

Terveisin
Kirsi, projektinvetäjä

www.keuruunkylat.fi