torstai 15. toukokuuta 2014

YKSIMIELISTÄ PORUKKAA NÄMÄ KYLÄLÄISET

Keskiviikkoiltana kaksikymmentä kylien edustajaa kerääntyi Keuruun kaupungintalon valtuustosaliin kuuntelemaan tuoreimmat kuulumiset hankerintamalta ja tutustumaan Kyläparlamentti-toimintaan - mitä se sellainen pitää sisällään? Voisiko siitä innostua oikein isommallakin porukalla?

Hankevetäjä oli koko päivän vatsa kippuralla siitä, tuleeko valtuustosaliin vain "minä-ite" ja hankeasiantuntijat ja joutuuko kaikki paikalle kiikutetut pullat syömään "ihan-ite". Eikä mitä. Kyllä kyläläisiin voi aina luottaa! Paikalle tupsahteli porukkaa todella mukavasti, tuli monta Mattia, Raija, Liisa, Erkki, Antero, Kaarina, Päivi, Seppo, Kyösti, Tuomo, Risto ja monta muuta... Kylien edustajia seitsemältä eri kylältä.

Tilaisuuden alussa Vesurin Raisa Saarilahti-Kulju kertoi uuden toimintakauden linjauksista, joista voidaan yleisesti sanoa, että "ne kannustavat kylien asukkaita kehittämään omaa elinympäristöään". Nykyinen toimintakausihan on juuri päättymäisillään ja se näyttäytyy parhaillaan aikamoisena kuhinana Keuruun seudulla. Kylätoimintaa ja elinympäristöä on kehitetty niin antaumuksella, että kielet on puuduksissa ja haukkarit kipeenä.

Mitäs uuden toimintakauden alkua odotellessa kannattaa tehdä? Suunnitella! Tietenkin. Laittaa ajatuksia paperille ja vastata kysymyksiin: Mitä tehdään, miksi, milloin, miten, missä, kuka tekee, millä resursseilla, mitä uutta hanke tuo tullessaan ja mitä pysyvää saadaan aikaan. Ei sen kummenpaa! Vastaat vaan pariin kysymykseen ja se on melkein siinä. Toki vielä pohdit miten kerätään yksityisen rahan osuus, miten hoidetaan hankkeen välirahoitus (tuethan maksetaan jälkikäteen ja laskut on aina pystyttävä maksamaan ensin)? Entä miten aiot tiedottaa hankkeen alkamisesta, etenemisestä ja päättymisestä? - Ei tarvitse hengittää pussiin, sillä apua on saatavilla:

Vesuri ry:n asiantuntijoiden tukea on tarjolla to 22.5. klo 9 Cafe Amantessa. Ryntääpä sinne kuuntelemaan Raisaa, niin tiedät 
  • minkälaisia hankkeita uudella ohjelmakaudella rahoitetaan
  • minkälaiset ovat kaikenkaikkiaan uuden ohjelmakauden linjaukset
  • mitä uuden ohjelmakauden lakiluonnos sisältää
Kannattaa mennä ja tulla, kyseessä on hyvä tilaisuus. Eikä sitten enää tarvitse itsekseen pohtia näitä yksinkertaisimpiakaan asioita...

KYLÄPARLAMENTTI - MIKÄ SE ON? MITEN SE TOIMII?

Me olemme täällä Keuruulla kovia poikia ja tyttöjä ottamaan oppia muilta. Kyläparlamentti-toiminta on meille uutta - siis sitähän ei ole ollut vielä, joten olemme ottaneet selvää, miten muualla "parlamentoidaan". Välillä pitää mennä vähän kauemmas nähdäkseen lähelle ja niinpä löysimme parlamenttiasiassa yhteistyökumppanin Pohjois-Savosta. Sieltä on tullut parlamentti-oppia niin, että piisaa. Ja kyllä on Ylä-Savon Veturia ja Sonkajärveä Keuruulla kehuttukin. Kohta varmaan lähtee joulukortti...

Mennäänpä takaisin kolkkoon valtuustosaliin. Kylävoimaa-projektinvetäjä esitteli nopsaan tahtiin kylien edustajille miten Sonkajärven kyläparlamentti -mallia mukaillen ja noudattaen saamme varmasti yhteistyön ihan uuteen atmosfääriin Keuruullakin. Niin kylien välillä kuin kylien ja kaupunginkin välillä. Kenties tuossa esityksessä oli jotain järkeä, kun puhujapömpelin takaa kuuluvan lähetyksen vaikenemisen jälkeen kaikki kuulijat olivat yksimielisesti lähdössä mukaan Kyläparlamentin toimintaan. Ihanaa! Hienoa! Mahtavaa! Kyllä kylillä ymmärretään yhteistyön ja vaikuttavuuden päälle. Sitä paitsi, täytyyhän tuoretta Keuruun kylien kehittämisohjelmaa jonkun viedä eteenpäin, seurata ja toteuttaa ja ideoida uutta. 

Kyläparlamenttityöskentelyn tavoitteelliseen ja joustavaan, ei-byrokraattiseen toimintamalliin tykästyivät kaikki. Siinä ei ole mitään jäykistelyä, pönötystä tai herra-puheenjohtajaa. Asioista keskustellaan reippaasti, rakentavasti ja vaikka makkarat hampaissa jossakin tunnelmallisessa kodassa. Odotettavissa lienee niin hämmennystä kuin kuohuntaakin, kun erilaiset ihmiset - kyläläiset, istuvat yhteisten juttujen äärelle. Onpahan jotain mitä odottaa... Kuitenkinhan kaikki me haluamme, että kylät kehittyvät ja säilyvät elinvoimaisina ja uskomme yhdessä työskentelyn voimaan. Siksi ajoittaiset äpätykset ja jähinät jäävät varmasti kakkoseksi sen tärkeimmän yhteisen asian äärellä.

Kellon lähestyessä kahdeksaa sovimme, että näemme uudestaan kesäkuun alussa. Siihen mennessä kukin kyläalue on ehtinyt miettiä ja valita omat edustajansa Kyläparlamenttiin. Seuraavassa tapaamisessa käymme myös läpi yhteiset pelisäännöt ja vastaamme kysymykseen "Mitä varten kyläparlamentti on olemassa?". Niin, ja ketkähän ovat ne onnelliset luottamushenkilöt, jotka kyläläiset kutsuvat mukaan toimintaan? 





 


















Näihin iloisiin tunnelmiin päättyy tämän kertainen raportti. Kuten kuvasta näkyy, kyläläiset ovat liikkeessä aina ja kokoa ajan. Osa on suustaan kiinni yläkerrassa, osa alakerrassa, osa asioimassa vessassa... Koitapa saada nämä touhukkaat immeiset yhteen potrettiin ja pysymään paikallaan - lähes mahdoton tehtävä :D

Terveisin
Kirsi, projektinvetäjä