maanantai 24. maaliskuuta 2014

KYLÄASIOISSA ON HÄNTÄ NOSTETTAVA PÖYDÄLLE NIIN KYLLÄ SE KISSA SEURAA PERÄSSÄ

Kylävoimaa-projektin neljäs opintomatka suuntautui 22.3. Killinkoskelle. Killinkoski sijaitsee ihan Keuruun naapurissa, joten matkamme mielenkiintoiseen pitäjään ei ollut pitkä. 














Kylän historia on sadan vuoden ajan nojannut vahvasti nauhateollisuuteen. Se näkyy ja on aistittavissa valtakunnallisesti merkittävässä kulttuuriympäristössä. Killinkosken Wanha tehdasmijöö luo puitteet monenlaiselle toiminnalle, kun sisätiloista löytyvät Nauhateollisuusmuseo, Kamerataivas - Suomen kameramuseo, Valokuvaamo Tenhola, Kirpputorihalli ja Kirjakirppu, Wanhan tehtaan kuppila, VPK:n Wanhan palokaluston näyttely, Killin Kalleria, Nostalgiset lelut ja kylämuseo Killin parturi-kampaamo sekä Vanhojen opetustarvikkeiden kokoelma. Inkan nauhatehdas tuottaa korkealaatuisia nauhoja ja nyörejä joka lähtöön. Maan laajimpaan remmi- ja nauhatuotevalikoimaan pääsee käsiksi tehtaanmyymälässä, josta ei ulos tyhjin käsin taida lähteä kukaan. 

Kylällä toimii erittäin aktiivisesti ja kyläalueen elinvoimaisuutta kehittäen Killinkosken kyläyhdistys, joka hallinnoi hankkeita, työllistää ihmisiä ja korjaa vanhoja rakennuksia tehdasalueella. Kyläyhdistys käyttää rakennusten kunnostukseen noin 5000 euroa vuodessa ja vuokrattuna tiloja on yhteensä 7500 neliön verran. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia valvoo Museovirasto, eikä mitä tahansa materiaalia saada korjauksiin käyttää. Siinäpä riittää puuhaa niin omalle talkooväelle kuin ulkopuolisillekin. Kyläyhdistys työllistää jopa 15-30 henkilöä, on työkokeilua ja kuntoututtavaa työtoimintaa. Kesäisin tarvitaan parisenkymmentä työntekijää. Toki piha-alueetkin pidetään siistissä kunnossa, kävijöitä ilahduttaakin hyvin hoidettu ympäristö!


















Hankkeita hyödynnetään monipuolisesti, meneillään on jo kahdeksas "hankevuosi". Virtain kylien kehittämisyhdistyksen Heidi Tanhua ja ammattitaitoinen kirjanpitotoimisto ovat olleet paperinpyörityksessä kullanarvoisena asiantuntija-apuna. Nytkin suunnitelmissa siintää luontopolun rakentaminen hanketuella ja mikäs siinä, kun on vauhtiin päästy! Huikean ihailtavaa aktiivista toimintaa ja rohkeutta ryhtyä toimeen!


















Tässäpä Killinkosken kyläyhdistyksen pj. Vesa Postisen kertomia muutamia teesejä, jotka kannattaa painaa mieleen ja ottaa käyttöön:
  1. Oman yhteisön nykytilaa on syytä arvioida tekemällä kyläsuunnitelma. Silloin nähdään mitä kylä on tänään ja mitä se voisi olla huomenna. Suunnitelmaa ei tarvitse noudattaa orjallisesti ja harhautumistakin saa tapahtua, sillä pääasia on se liike, mikä tapahtuu suunnitelman laatimisen seurauksena.
  2. Ulkopuolinen näkemys on hyvä. Uudet asukkaat kannattaa ottaa mukaan toimintaan. Omille mahdollisuuksille sokeudutaan helposti. Voi olla vaikeaa saada kyläihmiset tajuamaan oman kylän vahvuuksia ja mahdollisuuksia.
  3. On oltava yhteinen halu tehdä asioita kylän hyväksi. On tajuttava, ettei kukaan tee kylän eteen mitään, vaan häntä on nostettava pöydälle, niin se kissa tulee kyllä perässä. 
  4. Asiat eivät tapahdu kovin nopeasti ja se on hyväksyttävä. 
  5. Kannattaa tehdä vierailuja oman kylän ulkopuolelle ja harrastaa laillista teollisuusvakoilua. Pitää raakasti lainata ja soveltaa omaan käyttöön.
  6. Yhteistyötä on tehtävä. Kaikki seudun järjestöjä ja kumppaneita kannattaa hyödyntää. 
  7. Kyläyhdistyksen johtokunnan pitäisi muodostua erilaisista ihmisistä. Eri taustoista lähtöisin olevien ihmisten tulisi olla luovia, idearikkaita, valmiita ottamaan hallittuja riskejä ja pilkunviilaajiakin pitää olla jarruttelemassa, ettei tilanteet ryöstäydy käsistä.
  8. Kyläyhdistystoiminnassa kannattaa käyttää ammattimaista tilitoimistoa erityisesti hankkeita tehdessä.
  9. Puoluepolitiikasta tai uskonnoista ei kyläyhdistyksen kokoontumisissa puhuta. Vain kyläpolitiikkaa puhutaan. Oman kylän eteen tehdään kaikki mahdollinen puoluerajoista riippumatta.
  10. Maailman muuttuminen kylätoiminnan ympärillä (EU-kuviot, kuntien yhdistyminen) kasvattaa yhteishenkeä ja epävarmuus vain vahvistaa kylätoimintaa. Kylätoiminnalla tulee tulevaisuudessa olemaan entistäkin vahvempi rooli ja tehtävä.

Killinkosken kyläyhdistyksen pj. Vesa Postisen puheet on helppoa alleviivata. Ei pidä lamaantua tai vaipua synkkyyteen, vaan pitää olla aktiivinen ja kantaaottava ja aina valmis yhteistyöhön! Siten kylät pysyvät elinvoimaisina asuinpaikkoina sekä nykyisille että uusille asukkaille.

Kiitos erittäin mielenkiintoisesta ja antoisasta päivästä Vesalle & kumppaneille. Virtain kylien kehittämisyhdistyksen Heidi Tanhuan tarinoita pääsemme lukemaan hieman myöhemmin - ai että oli hyviä huomioita, tuttuja ja uusia oivalluksia hänelläkin!

Päivän ohjelmaan voi tutustua tästä. Kuvia ja kuulumisia pääset katselemaan täältä.

Terveisin
Kirsi, projektinvetäjä

kirsi.heiskanen(at)keuruu.fi

www.keuruunkylat.fi
www.facebook.com/keuruunkylat.