keskiviikko 22. toukokuuta 2013

JÄTEHUOLTO PUHUTTAA

Jätehuolto Keuruulla
Jäteasiat ovat puhuttaneet kovasti kevään Kyläelämään-illoissa: Kylien kierrätysastioihin on eksynyt sinne kuulumatonta tavaraa ja toisaalta moni lomalainen on arponut, minne satunnaisen roskaajan roskia voi viedä luvan kanssa. Mehän päätimme selvittää, miten Keuruulla jäteasiat oikein menevätkään. Saimme Keuruun kaupungin kunnallistekniikan päällikkö Raimo Savelan ja työmaarakennusmestari Petri Pummilan saman pöydän ääreen ja johan alkoivat palaset loksahdella kohdilleen.

Yleinen lajitteluvelvoite
Jokainen tuottaa jätettä ja jokaisen on käsiteltävä jätteensä asianmukaisesti. Keuruun kaupungin jätehuoltomääräyksessä sanotaan, että ”jätteen tuottajan on huolehdittava jätteiden lajittelusta niin, että kaatopaikka-, bio-, hyöty-, vaaralliset- ja erityisjätteet voidaan pitää erillään muista jätteistä ja toimittaa hyödynnettäviksi tai erilliskäsittelyyn”. Lajittelu lienee tuttua puuhaa monelle, mutta jos jollekulle on epäselvää mitä mihinkin lootaan saa laittaa, on netti pullollaan lajitteluoppaita (esim. http://www.lajitteluapuri.fi/kotitaloudet).





Keuruulla kaksi urakoitsijaa
Kaikkea jätettä ei kuitenkaan voida kierrättää, vaan väistämättä jotain on vietävä kaatopaikallekin. Jätelain mukaan kaikkien on liityttävä alueella järjestettyyn jätekuljetukseen.
Keuruulla jätehuolto järjestetään sopimuspohjaisesti eli alueella toimii kaksi urakoitsijaa, Linlog Ky ja Lassila & Tikanoja Oyj. Jokaisen on itse tehtävä sopimus jomman kumman urakoitsijan kanssa jätteiden keruusta ja hankittava oma jäteastia/-astioita kiinteistölle. Tällöin tyhjennyksestä on sovittava urakoitsijan kanssa. Kotitalouksien on kierrätettävä myös biojäte. Vaihtoehtoina on joko kompostointi omassa kompostorissa tai sopiminen urakoitsijan kanssa myös biojätteen noutamisesta. Kompostoinnista on tehtävä ilmoitus Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimistoon.

Kimppa-astiat edullinen vaihtoehto
Oman jäteastian vaihtoehtona on kimppa-astia lähialueen asukkaiden kanssa. Keuruulla on yli 90 kimppa-astiaa, joihin liittymistä voi tiedustella. Kustannukset jaetaan kimpan kesken, jolloin kustannukset ovat pienemmät kuin oman jäteastian kohdalla. Urakoitsijoilta tai Keuruun kaupungin kunnallistekniikasta saa kimppa-astian yhteyshenkilön yhteystiedot, sillä tiedot eivät ole julkisia eikä niitä näin ollen saa laittaa esimerkiksi nettisivuille. Mikäli lähialueella on useita kiinteistöjä, esimerkiksi saman rannan ympärillä monta mökkiä, on myös oman kimpan perustaminen mahdollista. Tällöin on syytä ottaa yhteys urakoitsijaan. Keuruun kaupungilta voi saada jätekatoksen rakennustarvikkeet, mikäli kimpassa on vähintään viisi kotitaloutta (vuosittain voidaan myöntää kaksi tarvikepakettia).

Hyötyjätteet kierrätykseen
Jätehuollossa pyritään jatkuvasti vähentämään kaatopaikalle päätyvän jätteen määrää, jolloin hyötyjätteen kierrättäminen on ensiarvoisen tärkeää. Tällä hetkellä Keuruun kaupungilla on kahdeksan kierrätyspistettä, joihin voi tuoda lasia, metallia, pahvia ja kartonkia. Kaupungin kierrätyspisteet ovat seuraavissa paikoissa:

  • Kurkiniemi, Linturaitti 10, 42700 Keuruu
  • Ketvelniemi, Konkelotie 1, 42700 Keuruu
  • Pappilanniemi, Pappilanniementie 21, 42700 Keuruu
  • Haapamäki, Lääkärintie 1, 42800 Haapamäki
  • Pihlajavesi, Hollikankaantie 154a, 42910 Pihlajavesi
  • Pohjoislahden koulu, Koskenpääntie 5, 42700 Keuruu
  • Jukojärven koulu, Jukojärventie 550, 42700 Keuruu
  • Valkealahden koulu, Valkealahdentie 95, 42700 Keuruu
Myös Yliahon pienkierrätysasemalle, osoitteeseen Pihtikuja 4, 42700 Keuruu, voi viedä hyöty- ja vaarallisia jätteitä (ilmaiseksi) sekä kaatopaikkajätettä (maksullinen, avoinna maanantaisin klo 10-18 sekä torstaisin ja perjantaisin klo 7-15). Esimerkiksi satunnaisesti Keuruulla aikaa viettävä voi viedä kaatopaikkaroskansa Yliahoon asemalle pientä maksua vastaan.

Kaupungilta seurantaa
Keuruun kaupungin kunnallistekniikassa ollaan parhaillaan ottamassa käyttöön jäterekisteriä, jossa yhdistetään alueen kiinteistöjen ja olemassa olevat jätesopimukset. Tämän rekisterin avulla nähdään, kenellä jäteasiat ovat rempallaan ja kaupunki voi hieman kovistella heitä hoitamaan sopimuksen ajan tasalle. Valitettavasti myöskään kierrätys ei ole kaikilla ”verissä”, vaan kierrätyskatoksista löytyy sinne kuulumatonta rojua. Kaupunki onkin joutunut turvautumaan kameravalvontaan monella kierrätyspisteellä, ja huomautuksia onkin laitettu matkaan siivottomille käyttäjille.



Tämä näky tuskin miellyttää ketään.

Puhdas ympäristö on yhteinen ilo

Viedään roskat asiaan kuuluviin paikkoihin – tien varsilla ja kierrätyspisteissä ei ole kaatopaikkajätteen paikka. Väärissä paikoissa roskat aiheuttavat monelle pahaa mieltä. Nautitaan kauniista Keuruusta ja suodaan se ilo muillekin!

Keuruun kaupungin jäteasioista tietoa löytyy kaupungin nettisivujen ”muita palveluja”-osiosta: http://www.keuruu.fi/muut_palvelut/jaetehuolto.html

Sivuilta löytyvät myös uudenkarheat, 1.5.2013 voimaan tulleet jätehuoltomääräykset.

Siistiä kesää meille kaikille!

Terveisin Riikka


www.keuruunkylat.fi