torstai 14. maaliskuuta 2013

KATSE ULOS- JA ETEENPÄIN KYLÄELÄMÄÄN-ILLOISSA

Kauniit ja hyvätkin asiat arkipäiväistyvät, kun niiden parissa elää joka päivä. Koti, työ, harrastukset, ruoka, mies, vaimo ja mukulat - päivittäinen normitouhu, mukana mummot ja papat, nauru, itku... 

Kodin ikkunasta ulos katsoessa näkyy suomalainen maisema, se on lumen peitossa, valkoisessa vaipassa kauttaaltaan. Mitä sinä ajattelet? Onpa kaunista? Vai että taas pitää prkl mennä lumitöihin. Kaupasta on lempileipä ja -jugurtti loppunut. Selvä, en osta sitten mitään. Vai ostaisinko sittenkin jotain muuta, kuin niinä kaikkina muina tavallisina kaupassa käyntipäivinä? Olisinko ennakkoluuloton, kolaisin lumet hyvällä mielin, koska siinähän saa liikuntaa ja sitten menisin sisälle syömään uudella tavalla rakennetun, eri makuisen voileivän, jossa reikäjuustokin olisi alimmaisena heti margariinin jälkeen ja makkara vasta päällimmäisenä. Ja se uutuusjugurtti, se vasta sopisikin kielelle.

Tutut turvalliset toimintatavat ja asenteet muodostuvat pysyviksi kokemuksemme pohjalta. Halusimmepa tai emme. Kylämaisema ei tuota päivittäistä mielihyvää ja hymyilevä naapurikin on itsestäänselvyys. Kuljemme läpi arjen huppu päässä, emmekä näe mahdollisuuksia joita ympäristö meille tarjoaa. Kaikissa kylissä ei ole enää sitä kauppaakaan, josta jugurttia ostaisi. Oliko se kauppiaan syy, että kauppa katosi? Vai katosivatko ensin asiakkaat? Miksi omalla kylällä ei ole palveluita? Onko kukaan koskaan kysynyt itseltään, että olenko tarjolla olevia palveluita ostanut ja käyttänyt vai hainko niitä muualta? Entä katosivatko kylästä ensin lapset vai koulu? Koulut eivät synnytä lapsia, vaan lapset syntyvät perheisiin jotka haluavat asua maaseudulla. Oliko ensin muna vai kana -leikkiä voi arvuutella vaikka kuinka pitkään. Syyttävän sormen kääntäminen itsestä poispäin ja omavastuun unohtaminen on helppoa kuin jänöjussin mäenlasku. 

Kyläläinen, onko sinulla käsitys siitä, minkälainen haluaisit kylän olevan tulevaisuudessa? Asuttu, viihtyisä, vireä, omavarainen... Edistyksellinen, historiallinen, ajassa elävä... Tuumailun lomassa on hyvä pysähtyä miettimään omaa panostaan ympäristölle. Mikä on sinun tehtäväsi yhteisössä? Oletko intohimoinen uudisraivaaja vai vähään tyytyvä, menneisyyttä muisteleva kyläläinen? Koska viimeksi ajattelit, että täällä kaikki on mahdollista?

Kylävoimaa-projektin ohjelmaan kuuluu tänä keväänä kyläsuunnitelmien laatiminen. Kyläläisille tarkoitettujen avoimien iltojen nimeksi on annettu KYLÄELÄMÄÄN-ilta. Se kuullostaa hyvältä. Elämään voimme vaikuttaa me ihan itse. Rakennukset eivät elä tai edes elämöi. KYLÄELÄMÄÄN-iltojen aikana pohditaan kylien tulevaisuutta vahvuuksien ja mahdollisuuksien kautta. Minkälainen on oman kyläsi tahtotila, kun puhutaan kylän tulevaisuudesta?  



Osallistu kylän tulevaisuuden suunnitteluiltaan huhtikuussa omalla kylällä ja kerro mielipiteesi - sillä voihan olla, ettei sitä muuten ainakaan pariin vuoteen taas kysytä. Tilaisuudet alkavat klo 18 ja päättyvät klo 21
  • Liesjärvi ma 8.4. Kylätalo (ent.koulu), Korkatintie 3
  • Haapamäki ti 9.4. Cafe Raija, Pihlajavedentie 6
  • Etelä-Keuruu ke 10.4. Nikolaintalo, Liukontie 37
  • Koillis-Keuruun HAKA (Huttula, Ampiala, Kaleton, Asunta), ma 15.4. Taavettila, Taavettilantie 46
  • Riiho ti 16.4. Leirikeskus, Riihijärventie 25 
  • Jukojärvi ke 17.4. Seurantalo Veikkola, Veikkolantie 20
  • Karimo to 18.4. Tiedetila, Alkulantie 265, 42930 Katajamäki  
Tule paikan päälle ja nappaa naapurikin kyytiin!

Terveisin
Kirsi, projektinvetäjä

www.keuruunkylat.fi