perjantai 30. marraskuuta 2012

MAA ILMAN KYLIÄ

Uutisista olemme kuulleet, että väki on keskittymässä kaupunkeihin. Toisaalta jotkut tutkijat ovat puolestaan kertoneet, että ”maaseutu tulee uudestaan”. Kukahan mahtaa olla oikeassa vai onko kukaan? Ratkaisevinta lienee, miten valtaosa meistä ajattelee ja toimii. Omalla toiminnallamme voimme yhteistyössä luoda myös kylille tulevaisuutta, aktiivista ja elävää. 

Kuvitellaanpa miltä näyttäisi maa ilman kyliä? Muuttuisiko kaupunkeja ympäröivä luonto pelkäksi erämaaksi? Joka puolella olisi korkeita kuusikoita ja mittavia männiköitä, aikaisemmin kyläläisistä täyttyneet raitit kasvaisivat horsmaa ja pajua. Viidakoituvissa pihapiireissä näkyisi autioita taloja, joiden katot vihertäisivät sammaleesta.  Jostain kuuluisi suden ulvontaa, ilves istuisi pihakivellä ja karhu morjestaisi hirvi kainalossaan metsänlaidasta. Missään ei olisi ketään. Kaukaa kantautuva humina paljastaisi entiseen kylään eksyneelle seikkailijalle moottoritien, jota pitkin kiitävät autojonot isoista kaupungeista toiseen. Enää eivät pääsisi Martti ja Irma mökillensäkään, sillä pääväylien ulkopuoliset tiet olisivat aikaa sitten murtuneet pelkiksi ojanpohjiksi.

Yksinapainen, yhden ”ison kylän” maa on kuin yhden tähden tähtitaivas. Yhtä puoleensavetävä ja mielenkiintoinen. Sivukylät, syrjäkylät, tuppukylät. Sellaisia ei ole oikeasti olemassa. Kaikilla kylillä on nimi ja syntytarina. Niistä kaikista löytyy jotain omalaatuista ja ihmeellistä.  Niissä asuu ihmisiä, jotka huolehtivat ympäristöstään ja toisistaan. Haluammeko kiitää näiden kylien ohi? Vai voisimme useamminkin poiketa tavanomaiselta reitiltämme katsomaan mitä kylille kuuluu? Ostaa toimivasta kyläkaupasta vaikka lähiruokaa, pussittamatonta ruisleipää ja munia, joissa on vielä kanankakkaa.

Ei ole liian myöhäistä oivaltaa kylien merkitystä paikkana, joissa olla, elää ja yrittää. Erästä kyläläistä siteeraten: ”Ihmisillä on täällä vielä paljon toteuttamattomia ideoita”. Siihen on helppo uskoa, kun on paljon kyläläisiä tavannut ja heidän kanssaan iltoja yhdessä istunut.

"Kylien puolesta - muttei kaupunkeja vastaan", näillä sanoilla toivottelen hyvää alkavaa joulukuuta kaikille!

terveisin
Kirsi, projektinvetäjä 

www.keuruunkylat.fi