perjantai 16. marraskuuta 2012

KYLÄT KIINNOSTAA

(Artikkeli julkaistu Suur-Keuruussa 1.11.2012)
Saumatonta yhteistyötä, onnistunutta viestintää, asioista innostumista ja tulevaisuuteen katsomista – niistä on hyvät projektit tehty.  Syyskuussa käynnistynyt Kylävoimaa-hanke on hurahtanut pirteästi käyntiin!

Kylävierailuilla on käyty läpi kyläkohtaisia projektiin vaikuttavia tekijöitä, etsitty vahvuuksia ja kehittämisen kohteita. Vaikkei ole kahta samanlaista kylää, kuitenkin samoja asioita pohditaan kuin naapurissakin. Pöytien ääressä on kuultu hyvää ja runsasta keskustelua muun muassa teiden kunnosta, tietoliikenteen ja liikenteen toimivuudesta tai toimimattomuudesta, puheluiden pätkimisestä, roskaamisesta ja ojan pohjalla lojuvista auton akuista, mummujen auttamisesta ja nuorison aktivoinnista, luonnon voimista ja kauneudesta, puhtaiden vesistöjen tärkeydestä, rakentamisesta ja rapistumisesta, kaavoituksesta ja uusista asukkaista sekä elinkeinon harjoittamisesta ja yrittämisestä.

Mikä tekee maaseudusta ja kylistä niin ylivoimaisen asuinpaikan?  Kylätoiminnan vireys ja aktiivisuus, elinympäristön puhtaus ja turvallisuus, toimivat liikenne- ja tietoliikenneyhteydet? Kyllä. Mutta myös oma rauha ja tila sekä erityisesti ihmiset, ne mukavat naapurit, joilta saa apua tarvittaessa. Entä tarvitaanko kylällä koulu? Kyllä ja ei. Miten monipuolinen voi olla esimerkiksi kyläkoulun tarkoitus asukkaille tulevaisuudessa? Mikä on aktiivisen yhteistyön ja viestimisen merkitys – miten saadaan uusia tekijöitä mukaan toimintaan? Näitä asioita tuumaillaan Kylävoimaa-projektissa yhteistyössä kyläläisten kanssa.

Keväällä 2013 teemme opintomatkoja vireästi toimiviin kyliin - aina voi oppia toisilta uutta ja antaa samalla itsekin. Projektin edetessä järjestetään erilaisia koulutus- ja tiedotustilaisuuksia, aiheina esimerkiksi tietoliikenneyhteydet, jätehuolto, vesistöjen tilat, petotilanne tai yksityistien hallinnointi ja kunnossapito. Kokonaisuudesta laaditaan Keuruun kylien oma kehittämisohjelma, josta saadaan apuväline kyläyhdistyksille kylien toiminnan kehittämiseen. Kehittämisohjelma toimii tukena myös kaupungin päätöksenteossa ja on siksi tärkeä osa koko Keuruun alueellista kehittämistyötä ja elinvoimaisuuden turvaamista. 

Nyt marraskuun aikana kylätaloudet pääsevät vastaamaan kylien toimintaan liittyvään kyselyyn, jossa selvitetään kyläläisten tämän hetkisiä ajatuksia oman kylän tilasta ja toiminnasta. Kyselylinkin löydät Keuruun kaupungin kotisivujen kyläosiosta.  Kyselyyn toivotaan mahdollisimman paljon vastauksia eri puolilta Keuruuta.

Projektin etenemistä voit seurata  Facebook.com/Keuruunkylat -sivuilla ja tiedotteiden postituslistalle pääsee ilmoittautumalla osoitteeseen kirsi.heiskanen@keuruu.fi.

Keuruun kyläläinen ja kylistä kiinnostunut - tule mukaan kehittämistyöhön, osallistu keskusteluun ja innosta naapuritkin mukaan!

Terveisin, Kirsi
projektinvetäjä

www.keuruunkylat.fi