torstai 4. heinäkuuta 2013

PARASTA OMALLA KYLÄLLÄ ON

Parasta omalla kylällä on oma tila ja rauha, mukavat naapurit sopivan etäisyyden päässä, vehreä kesä, luminen talvi, iltojen hiljaisuus ja aamuinen linnunlaulu. Parasta omalla kylällä on tutut vanhat lapsuuden maisemat ja viehättävä maaseutumainen elinympäristö, jossa ihminen on sinut itsensä ja luonnon kanssa.


 













Viime syyskuussa alkaneessa, Keuruun kaupungin hallinnoimassa Kylävoimaa-projektissa on luotu siltoja erilaisten ihmisten välille sekä edellytyksiä viihtyisälle ja turvalliselle asumiselle Keuruun kylillä. Kyläläisten kanssa yhteistyössä on pohdittu, miten omaa elinympäristöä voidaan kehittää mieluisaan suuntaan, minkälaista vireätä toimintaa kylillä on jo - ja mitä voisi olla, minkälaisia palveluita ja yrittäjyyttä kylillä tarvitaan ja kuinka niitä järjestettäisiin. On mietitty, miten kylään toivotetaan uudet asukkaat tervetulleiksi ja miten viestitään, että saadaan mahdollisimman moni kyläläinen mukaan toimintaan. Millä tavoin rakennetaan kylää, jossa on hyvä asua ja elää yhteisön jäsenenä?














Kylävoimaa-projekti on koonnut huhti-toukokuussa kyläiltoihin yhteisten tuumauspöytien ääreen kaksi ja puolisataa kyläläistä. Tuttuja kasvoja ja uusia kasvoja, on ollut harmaita panttereita ja pellavapäitäkin. On keskusteltu teiden kunnossapidosta, jätehuollosta, tietoliikenneyhteyksistä ja naapuriavusta, kuten myös monesta muusta kyläasumista koskevasta asiasta. Kyläiltojen tavoitteena on ollut tukea kylien elinvoimaisuutta ja aktivoida samalla kyläyhdistysten toimintaa pitkäjänteisesti ja tavoitteellisesti, yhdessä keinoja pohtien!



Kylävoimaa-projektin aikana laadittavilla kyläkohtaisilla suunnitelmilla ja kylien yhteisellä kehittämisohjelmalla tähdätään kokonaisen, ääriviivojaan myöten vahvan ja yhtenäisen Keuruun rakentamiseen. Monessa asiassa ratkaisee raha, mutta myös uudet toimintatavat ja toimintamallit ovat pohdinnan alla - miten toimimalla me voimme tuoda esiin maaseutuasumisen parhaat puolet? Mitä voimme tehdä itse aktiivisesti asioiden eteen? Kysymyksiin etsimme ratkaisua yhdessä kaupungin viranhaltijoiden ja kylien asukkaiden kanssa, sillä Keuruu on yhtä vahva kuin sen taajama ja kylät yhteensä.
 


Kylävoimaa - kylien yhteinen projekti - jatkuu vuoden 2014 heinäkuun loppuun saakka. Kylävoimaa on jo poikinut uusia hankeaihioita Keuruun alueelle kylätalon kunnostuksesta näköalatornin rakentamiseen. Projektin aikana Keuruun kylät saavat uudet kotisivut, jotka valmistuvat pikku hiljaa projektin edetessä. 

Kaupungin puolelta tuore kädenojennus kyläläisille on välirahoituslainan myöntäminen maaseutua kehittäviin hankkeisiin. Välirahoituslaina-aloitteen allekirjoitti kahdeksan kyläyhdistystä ja esityksen läpimenon merkitys on kylätoiminnan kehittämiselle suuri. 





Tähän päivään mennessä on ehditty tiedottamaan myös mm. Petoasioista, joka omana tilaisuutenaan kokosi Haapamäen Suojaan 160 ihmistä helmikuussa, tietoliikenneasioista, vapaa-ajan asukkaiden jätehuollon järjestämisestä ja kesämökin muuttamisesta vakituiseksi asuinpaikaksi. Projektitiedottamiseen on valjastettu parisataa nimeä kattava sähköpostirekisteri, Keuruunkylät-facebooksivut ja Kylävoimaa-blogi, joiden kautta kerrotaan kyliä ja kyläläisiä koskettavista asioista. Myös paikallislehti Suur-Keuruu on tehnyt hyvää yhteistyötä Kylävoimaa-hankkeen puitteissa. Näillä linimenteillä kaiku keuruulaisesta tekemisen meiningistä on kiirinyt jo kuntarajojen ulkopuolellekin!
 


”Täällä saat elellä omassa rauhassa, harrastaa omia juttuja ja olla oma itsesi” totesi eräs Keuruun kyläläinen, kun häneltä kysyttiin mikä on parasta omalla kylällä. Kun tuohon lausahdukseen lisää vielä kauniin luonnon; auringossa välkkyvät vesistöt ja vehreät metsiköt - mikäpä olisi parempi paikka viipymiseen ja oleiluun kuin aito keuruulainen kylä, sen mukavat asukkaat ja kylätoiminnasta kumpuava yhteisöllisyys. Se on sitä parasta KYLÄVOIMAA.

Teksti on mukaelma Lankkuan sukuseuran kesäkuisessa kokoontumisessa julkaistusta jutusta.

Terveisin, Kirsi projektinvetäjä

www.keuruunkylat.fi